Biologie, întrebare adresată de dariaana10, 8 ani în urmă

Curiozități pentru stomac va rog frumos dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de agapigeorgiana28
0

Răspuns:

Ce rol are stomacul in organismul nostru?

Am putea trăi fără el ?

Cum arata el în realitate?

Răspuns de stefimonro01
0

Răspuns:

Acidul gastric produs de către stomacul omului, pentru a descompune mâncarea, este atât de puternic incât poate dizolva o lamă de ras.

Durata vieții unei celule a peretelui stomacului este de  maxim 2 zile. Stomacul trebuie să își refacă membrana mucoasă de protecție la fiecare 3 zile pentru a evita autodigerarea cauzată de proprii acizi.  

O persoană poate trăi fără mâncare până la o lună, dar fără apă, maxim o săptămână.

Stomacul digeră o masă bogată în grăsimi în aproximativ 6 ore, în timp ce pentru o masă bogată în carbohidrați, îi sunt necesare doar 2 ore. Durata medie a digestiei în intestinul subțire este între 3 și 5 ore.

Mancarea nu are nevoie de legea gravitatiei pentru a ajunge in stomac. Cand mananci ceva, mancarea nu cade pur si simplu prin esofag pana in stomac. Muschii esofagului se contracta si se relaxeaza ca niste unde intr-o miscare denumita peristaltism, care impinge alimentele prin micul canal pana in stomac. Datorita peristaltismului, chiar daca stam cu capul in jos cand mancam, mancarea tot va ajunge in stomac.

Exista mai multe tipuri de stomac in regnul animal.

Stomacul trebuie sa se protejeze — de el insusi.

Celulele de-a lungul peretelui interior al stomacului secreta in jur de 2 litri de acid clorhidric in fiecare zi, care ajuta la uciderea bacteriilor si ajuta in procesul digestiei. Daca acidul clorhidric iti suna cunoscut, este din cauza ca aceasta substanta chimica puternica este folosita de obicei la inlaturarea ruginii si a pietrei de pe foile si bobinele de otel, dar se mai regaseste si in produsele de curatat, in special in cele pentru vasul de toaleta.

Pentru a se proteja de acidul coroziv, captuseala stomacului are un strat gros de mucus. Insa acest mucus nu poate amortiza la nesfarsit efectele sucurilor digestive, de aceea stomacul produce un strat nou de mucus la fiecare doua saptamani

Stomacul nu este cel mai activ in procesul digestiv.Toata lumea crede ca stomacul este centrul digestiei, jucand rolul principal in "digestia mecanica" —amesteca mancarea, o combina cu sucurile gastrice, descompune fizic alimentele in bucati mici si le transforma intr-o pasta groasa numita chim.Dar stomacul este de fapt implicat in mica parte in digestia chimica, procesul care reduce hrana la nivel de molecule, necesar pentru ca nutrientii sa ajunga in sange.In schimb, intestinul subtire, care compune doua treimi din lungimea tractului digestiv, este locul in care are loc cea mai mare parte a digestiei si absorbtia nutrientilor. Dupa descompunerea chimului cu ajutorul unor enzime puternice, intestinul subtire absoarbe nutrientii si ii transfera in sange. Suprafata totala a intestinului subtire este imensa. Acest lucru se datoreaza faptului ca prezinta trei trasaturi care ii maresc suprafata. Peretii intestinului au buzunare, contin niste structuri denumite vili, care sunt ca proiectii ale tesutului absorbant similare unor degete. Si, in plus, vilii sunt acoperiti cu proiectii microscopice denumite microvili. Toate aceste trasaturi ajuta intestinul subtire sa absoarba mai bine hrana.

Alte întrebări interesante