Limba română, întrebare adresată de gusterul1, 9 ani în urmă

D-l goe de Ion Luca Caradiale de scris rezumat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alex524
0
Schita D-L Goe cuprinde urmatoarele momente ale subiectului: in expozitiune aflam chiar de la inceput care este motivul calatoriei: ca sa nu mai ramana repetent si anul acesta mama-mare, mamitica si tanti Mita au promis lui Goe sa-l duca la Bucuresti de 10 mai ziua regelui. Autorul le prezinta pe cele patru personaje aflate pe peronul gari din Urbea in asteptarea trenului catre Bucuresti. Goe isi manifesta nerabdarea din cauza antarzierii trenului, dar mama-mare isi linisteste pyisorul, asigurandu-l ca va veni. Baiatul este imbracat intr-un costum de marinar, cu palarie de paie ce are pe panglica inscriptia laformidable. Tanti Mita ia infipt biletul de calatorie sub panglica, pentru ca "asa tine barbati biletul".Bunica observa plina de admiratie cat de bine ii sta cu "costumul de marinel", dar tanti Mita ii atrage atentia ca nu se spune "marinel", ci "marinal". Goe le "corecteaza" pe amandoua si, facandu-le proaste,precizeaza ca se spune "mariner" .Starneste astfel admiratia bunicii, care il saruta si ii potriveste inca o data palaria. Aceasta discutie,ca si motivul calatoriei enuntat la inceputul schitei, se considera in intriga acesteia.
Desfasurarea actiunii cuprinde succesiunea intamplarilor petrecute in tren. In timp ce doamnele se instaleaza in compartiment, Goe ramane pe coridor cu barbatii. Scoate capul pe fereastra, dar un tanar ii atrage atentia ca nu e vie. Goe ii raspunde obraznic si il face urat, dupa care scoate iar capul. Vantul ii zboara palaria si copilul incepe sa tipe sa opreasca trenul. Chiar atunci vine si conductorul sa verifice biletele calatorilor urcati la ultima statie. Domnele ii explica in zadarnic de ce Goe nu mai poate arata biletul lui, dar conductorul nu vrea sa accepte nici o explicatie. Pana la urma, ele sunt nevoite sa mai plateasca un bilet si pe deasupra si o amenda, drept pentru care mamita il cearta pe Goe, zguduindul de mana. Il smuceste din mana mamei, tocmai cand trenul trecea peste un macaz. Goe se dezechilibreaza, si se loveste cu nasul de usa cupeului si incepe sa tipe din nou. Mama-mare hotaraste sa-l supravegieze pe puisor instalandu-se cu acesta pe coridor.pe un geamantan strain. Goe observa manerul semnalului si trage de el.

Aceasta noua pozna a copilului constituie punctul culminant al actiunii.
Deznodamantul. Trenul ajunge in Bucuresti cu o intarziere de cateva minute. Doamnele iau o birja si-i cer birjarului sa le duca pe bulevard.
Sper sa te ajute la tema ta bafta.
Alte întrebări interesante