Limba română, întrebare adresată de ale9299, 8 ani în urmă

Da exemple de doua comunicări scrise ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rox87
1

Răspuns:

Minuta… este un document care consemnează anumite lucruri ce se derulează în interiorul unei organizaţii. Înregistrează o propunere sau acţiune întreprinsă la un moment dat ce urmează a fi completată ulterior.

Mesajele.... scrise sau electronice au rolul de a transmite foarte rapid o informaţie scurtă.Pot fi scrise de exemplu pe cartea de vizită, pot fi transmise prin fax sau pot fi transmise printr-un e mail.

Referatul… este un document scris în care sunt prezentate aspecte concrete, date şi aprecieri în legătură cu o anumită problemă şi propuneri de modificare a situaţiei existente.Cuprinde:

- prezentarea succintă a problemei abordate,

- concluzii şi propuneri,

- semnătura.

Raportul… cuprinde o relatare a unei activităţi.El comportă o analiză a informaţiilor prezentate şi propunerea de soluţii. Elementele lui sunt:

- titlu,

- obiectul controlului,

- data, numele şi calitate a celor ce l-au întocmit,

- actul normativ,

- faptele,

- concluzii şi propuneri,

- încheiere,

- semnături.

Memoriul… este o prezentare amănunţită şi documentată a unei probleme, situaţii. Cuprinde ca elemente principale:

- formula de adresare,

- numele,

- funcţia,

- adresa,

- prezentarea şi analiza problemei,

- soluţii preconizate,

- semnătura,

- funcţia adresantului şi organizaţia.

Darea de seamă…. este documentul care cuprinde prezentarea şi analiza activităţii unei organizaţii, într-o anumită etapă sau justificarea unei gestiuni. Materialul e critic evidenţiind dificultăţile, cauzele, soluţii de remediere. Se prezintă de conducere în faţa salariaţilor. Are scopul de a informa, de a se constitui într-o dovadă a celor realizate la un moment dat dar şi de a facilita munca celor din compartimentul/ organizaţia respectivă.

Procesul verbal… este un document oficial (o formă particulară a dării de seamă) în care se înregistrează o anumită constatare sau se consemnează pe scurt discuţiile şi hotărârile unei anumite adunări. Poate fi:

- de constatare,

- de contravenţie,

- de predare- primire,

- de consemnare a unei şedinţe.


ale9299: Mulțumesc frumos de ajutor ma ajutat mult !
Alte întrebări interesante