Da exemple de elemente cu valenta : superioara , inferioara ,variabila , constanta
Răspunsuri la întrebare
Răspuns: Încerc și eu să vă ajut cu unele explicații, fără să-l contrazic pe domnul profesor, care v-a răspuns deja!
Exemple:
a) Elemente chimice cu valențe stabile:
Na: Z=11, A=23; perioada 3, grupa I A, valența I, are 1 electron pe ultimul strat 3s¹. De aceea se spune că are valența I, fiindcă el are 1 singur e pe ultimul strat ocupat și pe care-l folosește în reacții chimice cu alți atomi (Na.)
Ca: Z=20, perioada 4, grupa II A, valența II, de unde rezultă că:are 4 straturi electronice și pe al patrulea strat sunt doar 2 electroni. El are valența II, fiindcă folosește acești electroni în reacții chimice cu alte elemente.
Al: Z=13, perioada 3, grupa III A, de unde rezultă că are 3 straturi cu electroni și 3 electroni pe ultimul strat. El are valența III, fiindcă folosește acești electroni în reacții chimice cu alte elemente.
b) Elemente cu valențe variabile:
b1)N(azot, nitrogen-latină): Z=7, perioada 2, grupa V A, de unde rezultă ocuparea cu electroni: strat 1 (K): 2e; strat 2(L) 5 e.
El poate avea valențele:
-5(V), dacă participă cu 5 electroni în reacțiile chimice cu alte elemente. Exemplu: oxid: N₂ O₅. Este valența superioară.
-3(III), care se referă la numărul de electroni pe care poate să-i primească pentru a ajunge la 8 electroni pe stratul electronic L, incomplet. Este valența inferioară.
Ex. NH₃ (amoniac)
b2). S, Sulful. Este în grupa VI A, perioada 3, Z=16, are 6 electroni pe ultimul strat 3, în curs de completare. Are nevoie de 2 electroni pentru a-și forma pe acest strat 3, un octet, adică să fie 8 electroni (regula stabilității).
-valența superioară= 6, când participă cu cei 6 electroni la reacții chimice, cu alt atom, ex. oxid: SO₃, H₂SO₄
-valența inferioară=2, când primește de la alt atom 2 electroni, prin reacție chimică, ex. acid: H₂S.
b3)metalele tranziționale:
Fe: valența superioară=III, (Fe₂O₃); valența inferioară=II( FeO):
Cu=valența superioară=II (CuO); valența inferioară=I (Cu₂O).
Alte exemple: Cl, Br, Sb, P, C, elemente cu valențe variabile.
Explicație:
La acest gen de exercițiu, care implică valența elementului chimic, trebuie să înțelegem următoarele noțiuni, care se predau începând din clasa a VII-a:
-element chimic;
-tabelul elementelor chimice (sau sistemul periodic);
-grupa și perioada din sistemul periodic;
-structura atomului: nucleu și înveliș electronic
-structura electronică stabilă de dublet sau octet
-relația dintre configurația electronică a elementului și poziția lui în grupa și perioada din sistemul periodic;
-valența: este o capacitate de combinare a unui element chimic cu atomii altui element chimic, care se referă la numărul de electroni folosiți de elementul respectiv, în reacția chimică cu alt element, pentru a-și forma dublet sau octet, pe ultimul strat electronic ocupat.
-regula de calculare a valenței, când este egală cu numărul grupei din care face parte elementul, când se aplică 8-numărul grupei.
-mai târziu veți învăța despre numărul de oxidare, N.O.