Limba română, întrebare adresată de anemona468, 8 ani în urmă

Da exemplu de alte personaje înzestrate cu puteri supranaturale din basmele citite de tine

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Newintown2018
5
Din Harap Alb

GERILĂ: „Şi-apoi, afară de aceasta, omul acela era ceva de spăriet: avea nişte urechi clăpăuge şi nişte buzoaie groase şi dăbălăzate. Şi când sufla cu dânsele, cea de deasupra se răsfrângea în sus peste scăfârlia capului, iar cea de dedesubt atârna în jos, de-i acoperea pântecele. Şi, ori pe ce se oprea suflarea lui, se punea promoroaca mai groasă de-o palmă.

FLĂMANZILĂ: „Şi mergând ei o bucată înainte, Harap Alb vede altă drăcie şi mai mare: o namilă de om mânca brazdele de pe urma a 24 de pluguri şi tot atunci striga în gura mare că crapă de foame.”SETILĂ: „Şi mai mergând ei o postată, numai iaca Harap Alb vede altă minunăţie şi mai mare: o arătare de om băuse apa de la 24 de iazuri şi o gârlă, pe care umblau numai 500 de mori, şi tot atunci striga în gura mare că se usucă de sete.”

OCHILĂ: „-Iaca, începu el a răcni ca un smintit: toate lucrurile mi se arată găurite ca sitişca şi străvezii, ca apa cea limpede; deasupra capului meu văd o mulţime nenumărată de văzute şi nevăzute; văd iarba cum creşte din pământ; văd cum se răstogoleşte soarele după deal, luna şi stelele cufundate în mare; copacii cu vârful în jos, vitele cu picioarele în sus şi oamenii umblând cu capul între umere; văd, în sfârşit, ceea ce n-aş mai dori să vadă nimene, pentru a-şi osteni vederea: văd nişte guri căscate uitându-se la mine şi nu-mi pot da seama de ce vă miraţi aşa, mira-v-aţi de...frumuseţe-vă!”„Acesta-i Ochilă, frate cu Orbilă, văr primar cu Chiorilă, nepot de soră lui Pândilă, din sat de la Chitilă, peste drum de Nimerilă. Ori din târg de la Să-l-caţi, megieş cu Căutaţi şi de urmă nu-i mai daţi. Mă rog, unu-i Ochilă pe faţa Pământului...”

PĂSĂRI-LĂŢI-LUNGILĂ: „o pocitanie de om umbla cu arcul după vânat paseri. Ş-apoi, chitiţi că numai în arc se închia tot meşteşugul şi puterea omului aceluia? Ţi-ai găsit! Avea un meşteşug mai drăcos şi o putere mai pe sus decât îşi poate dracul închipui: când voia, aşa se lăţea de tare, de cuprindea pământul în braţe. Şi altă dată, aşa se deşira şi se lungea de grozav, de ajungea cu mâna la lună, la stele, la soare şi cât voia de sus.”
Alte întrebări interesante