Istorie, întrebare adresată de cami2468, 8 ani în urmă

" Dacă acceptăm imperiul portughez și teritoriile de mici dimensiuni răspândite în toată lumea, departamentele și teritoriile franceze de peste mări de pildă, în mai puțin de 20 de ani Europa și-a pierdut domeniile coloniale din întreaga lume."
(Jean Carpentier, Francois Lebrun "Istoria Europei")


● Menționați principalele puteri coloniale și cele mai semnificative colonii.
● Comentați pe baza principiului la autodeterminare, statutul de "dominion".
● Explicați, de ce puterile coloniale au acceptat, în general, fără ripostă militară, independența coloniilor.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de justrobert2
6

Răspuns:

1. Principalele puteri coloniale Europene au fost: Franta, Anglia, Portugalia, Spania si Tarile de Jos, iar cele mai semnificative colonii au fost: Indonezia (detinuta de Tarile de Jos), Africa de Nord (Algeria, Libia, Nigeria, Ciad etc.) detinute de Francezi, Canada si Statele Unite ale Americii detinute de Anglia si Mozambic, Angola si Capul Bunei Sperante detinute de Portughezi.

2. Statutul de dominion este obtinut de o colonie dupa ceva timp, la alegerea statului detinator. Exemple: Australia, Noua Zeelanda, Canada.

3. La aparitia rezistentei in colonie, sau pur si simplu lispsa de resurse obtinute si dificultatea intretinerii coloniei in termeni de aparare, economie si hranirea populatiei, puterile coloniale au decis sa scape de unele colonii care nu produc resurse, sau nu ofera un avantaj strategic.

Alte întrebări interesante