Matematică, întrebare adresată de simiongheorghe, 8 ani în urmă

Daca elevii unei clase s-ar aseza cate doi in banca ar ramane doua banci libere. Daca s-ar aseza cate trei elevi in banca ar ramane 6 banci libere iar intr-o banca ar sta un elev. Cate banci si cati elevi sunt in clasa? De ce 3(x-6-1)+1?????De ce -1???Va rogg sa mi explicatiiii!!!Chiar nu inteleg.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cocirmariadenis
5

b = nr. banci

2 x ( b - 2 ) = elevi → daca se asaza cate 2 in banca raman 2 banci libere

b - 2→ din numarul total de banci pe care l-am notat cu b scad 2 banci ramase libere = > restul bancilor au fost ocupate de cate 2 elevi

__________________________________________________________

3 x ( b - 6 - 1 ) + 1 ⇒ elevi → daca se asaza cate 3 elevi in banca, raman 6 banci libere si o banca un 1 elev

b - 6 - 1→ din numarul bancilor ( b ) scad cele 6 banci ramase libere scad si banca cu un elev ⇒ restul bancilor il inmultesc cu 3 elevi cati se asaza intr-o banca, la care adaug 1 elev din banca ramasa cu 1 elev

3 x ( b - 6 - 1 ) + 1 = 2 x ( b - 2 ) → reprezinta elevii in cele 2 situatii

3 x b - 21 + 1 = 2 x b - 4

3 x b - 2 x b = 20 - 4

b = 16 ( banci )

( 16 banci - 2 banci ) x 2 = 14 x 2 elevi = 28 elevi sunt in clasa

Verific: 3 elevi x ( 16 banci - 7 banci libere ) +1 elev= 3 x 9+1 = 28 elevi


simiongheorghe: Multumesc mult!!
cocirmariadenis: Cu drag ! Sper sa te ajute raspunsul !
simiongheorghe: In problema mai scria ca un elev a ramas singur in banca.Si eu nu inteleg de ce in majoritatea rezolvarilor de pe net se pune -1(adica - o banca).In principiu, eu o rezolvasem diferit, iar cand am vazut rezolvarea cu -1 m-am speriat deoarece eu o facusem altfel. !!Oricum multumesc pt efortul depus!!!Daca se poate sa mi se explice logic!!!Va rogg!
cocirmariadenis: Din numarul total de banci ( notat de mine cu b ) am scazut cele 6 banci ramase libere si banca cu 1 elev, obtinand astfel restul de banci in care s-au asezat cate 3 elevi, la care am adaugat si elevul ramas singur in banca !
Alte întrebări interesante