Daca f,g : R -> R f *x) = 3x - 2 , g(x) = x+2 / 3. Sa se verifice egalitatile
g(f(x)) = 1 R (x) , f(g(x))=1a (x)
Ce se deduce privind inversabilitatea celor 2 fractii ?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
f(x) = 3x -2
g (x) =( x + 2) /3
g(f(x)) = (f(x) + 2) /3 = ( 3x - 2 + 2) /3 = 3x /3 = x
f(g(x)) = 3 · g(x) - 2 = 3 · ( x +2) / 3 -2 = x + 2 -2 =x
daca ( gof) ( x) = x
stim ca (g o g⁻¹ ) (x) = x atunci g⁻¹ (x) = f(x)
daca ( f o g) ( x) = x
stim ( f o f⁻¹ ) (x) =x atunci f⁻¹ (x) = g(x)
g (x) =( x + 2) /3
g(f(x)) = (f(x) + 2) /3 = ( 3x - 2 + 2) /3 = 3x /3 = x
f(g(x)) = 3 · g(x) - 2 = 3 · ( x +2) / 3 -2 = x + 2 -2 =x
daca ( gof) ( x) = x
stim ca (g o g⁻¹ ) (x) = x atunci g⁻¹ (x) = f(x)
daca ( f o g) ( x) = x
stim ( f o f⁻¹ ) (x) =x atunci f⁻¹ (x) = g(x)
Alte întrebări interesante
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă