Biologie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Daca tatal este daltonist (mama lui a avut gena recesiva, iar bunicul lui din partea mamei a fost de asemenea daltonist) si mama este perfect sanatoasa, cum vor fi copiii lor? Ce sanse sunt pentru fiecare sex al copiilor sa fie daltonisti? Dar sa aiba gena recesiva? Nu mai stiu cum era cu XY si incrucisarile alea...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
10

Daltonismul = incapacitatea de a deosebi rosu de verde, este determinat de gena recesiva “d” de pe cromozomul X. Cecitatea ( imposibilitatea de a vedea) pentru rosu se numeste protanopie, iar pentru verde se numeste deuteranopie.

 Un bărbat daltonist împreună cu o femeie sănătoasă vor avea copii sanatosi, deoarece cromozomul cu gena Xd este moștenit numai de către fete, băieții moștenind de la mamă cromozomul X normal. Fiicele sunt sanatoase, dar purtătoare ale genei Xd ( pe care o au de la tata,  iar baietii acestor fiice, pot mosteni  gena Xd  de la mama ( 50%), chiar cu soti sanatosi.

 din (Xd Y) = tatal  si (XX) = mama

rezulta  XXd, XdX, YX,   XY,   adica baietii sunt sanatosi 100%  neavand Xd ( tatal da baietilor Y, mama le da unul din cei doi X) 

dar fetele  au  Xd 100%  pentru ca mostenesc de la tata Xd, si de la mama unul din cei doi X. Fetele nu sunt bolnave, pt ca Xd este "acoperit" de X sanatos al mamei, dar copiii lor vor putea fi afectati.

Alte întrebări interesante