Limba română, întrebare adresată de caienarpatricia66, 8 ani în urmă

,,Dascălul întinse brațul spre cuvintele scrise, cu un gest maiestuos. Gestul acesta fu ca izbucnirea unei mine. Bărbaţi, femei, copii, toți săriră şi s-apropiară de tablă, strigând bravo de răsuna sala. Mumele uimite suspinau sub bonetele înhorbotate. Lacrimi de bucurie izvorau din ochii lor odată frumoși poate, dar acum stânşi şi împregiuraţi de un cerc purpuriu; aste lacrimi, strecurându-se pe lângă zbârciturile nasului ca pe nişte uluce fireşti, ajungeau sub buza de dedesubt, unde barba întoarsă înăuntru le oprea ca o stavilă. Bunele bătrâne nu se puteau dumeri cum de sunt atât de învăţaţi drăguţii lor şi, clătinând din cap, priveau pe dascăl ca pe o fiinţă supranaturală. Bărbaţii îl felicitau, îi mulţămeau, şi strigau aferim de se zguduiau păreţii; şi bătrânul socolean, doborât sub grindina laudelor şi a aferimilor, se lăsase pe un scaun, unde-l împregiuraseră copiii, ameţit, cuprins, ca acel împărat roman ce striga la moartea sa: ,,Je sens que je deviens dieu!¹" Ce făceam eu în vremea aceasta? Eu rămăsesem încremenit, cu ochii holbaţi, cu gura căscată, căci nu înţelegeam nimic, eu care mă țineam că ştiu ceva! Dascălul acesta luă în ochii mei un chip măreţ, academic, piramidal, neînţeles ca şi sinonimele sale; mi se părea că văd un Platon, un Aristotel... Cât mă umilise de tare! Cum îmi căzuse trufia! Cât mă simţeam de mic în asemănare cu băietul acel ce scria sară şi vie în trei osebite feluri!" (Costache Negruzzi, Cum am învăţat româneşte) OBSERVĂM 1. Citeşte cu atenţie textul, apoi rezolvă cerinţele. a. Extrage din text o propoziţie interogativă şi una exclamativă. b. Indică numărul de predicate din ultimul alineat. c. Selectează din text o propoziţie dezvoltată şi transform-o în propoziţie simplă. d. Subliniază predicatele din secvenţa următoare ,,Bunele bătrâne nu se puteau dumeri cum de sunt atât de învăţaţi drăguţii lor şi, clătinând din cap, priveau pe dascăl ca pe o fiinţă supranaturală". e. Identifică propoziția corespunzătoare fiecărui predicat din secvenţa de mai sus. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de abcantoni
2

Răspuns:

a) „Ce făceam eu în vremea asta?” - interogativă

„Cât mă umilise de tare!” - exclamativă

b) nu-mi dau seama care este ultimul aliniat din text, fiind scris așa. Dacă-mi spui tu de unde începe în carte, te ajut și aici. :)

c) „Lacrimi de bucurie izvorau din ochii lor odată frumoși poate, dar acum stânşi şi împregiuraţi de un cerc purpuriu; aste lacrimi, strecurându-se pe lângă zbârciturile nasului ca pe nişte uluce fireşti, ajungeau sub buza de dedesubt, unde barba întoarsă înăuntru le oprea ca o stavilă.” -> Lacrimi curgeau, de bucurie, din ochii frumoși cândva, dar în gustați acum, iar plânsul inunda toată fața oamenilor.

d) nu puteau (predicat verbal); sunt atât de învăţaţi (predicat nominal); priveau(predicat verbal)

Alte întrebări interesante