Limba română, întrebare adresată de David75511, 8 ani în urmă

Date despre autor si opera Calin (file din poveste)
de Mihai Eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rebe53
11
Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura. Această stare o evocă cu adîncă nostalgie în poezia de mai târziu ("Fiind băiat…” sau "O, rămîi").


Mihai  Eminescu se stinge din viaţă în condiţii dubioase şi interpretate diferit în mai multe surse la 15 iunie 1889 (15  iunie, în zori - ora 3) în casa de sănătate a doctorului Şuţu. E înmormîntat la Bucureşti, în cimitirul Bellu; sicriul e dus pe umeri de patru elevi de la Şcoala Normală de Institutori.
„Călin (file din poveste)” este un poem scris de Mihai Eminescu și apărut la 1 noiembrie1876 în revista Convorbiri literare. Are la bază basmul Călin Nebunul și Mitul Zburătorului


Alte întrebări interesante