dati 5 exemple care sa dovedeasca existenta Atomilor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
1956 Erwin Müller, un fizician germano-american, realizeaza prima fotografie a atomilor. Folosindu-se de un microscop ionic, inventat de el insusi cu 20 de ani inainte, reuseste sa obtina imagini in care ionii individuali (atomi care au pierdut sau au castigat electroni) pot fi identificati in mod clar.
1957 Fred Hoyle (foto), cosmolog si astrofizician, publica lucrarea Sinteza elementelor in stele, impreuna cu William Fowler si Geoffrey & Margaret Burbidge, explicand felul cum iau nastere atomii in interiorul stelelor. Studiul este considerat si acum cel mai important din intreaga astrofizica.
1964 Astronomii Arno Penzias si Robert Wilson (foto) descopera „radiatia cosmica de fond“, ramasita luminoasa a Big-Bang-ului. Originea celor mai usoare elemente – hidrogenul si heliul – este acum stabilita. Tot in acest an, fizicianul american Murray Gell-Mann avanseaza ideea ca particulele din care sunt alcatuite nucleele atomice sunt compuse din entitati chiar si mai mici: quarcii.
1968 Validitatea teoremei lui Gell-Mann cu privire la quarci este demonstrata in cadrul unui experiment la Stanford Linear Accelerator din California, in care electroni cu mare incarcatura se ciocnesc cu protoni. Felul in care ei ricoseaza confirma existenta unei structuri mai profunde in interiorul protonului: trei quarci.
1981 Microscopul cu efect de tunel (STM) este inventat de Gerd Binning si Heinrich Rohrer in laboratorul IBM din Elvetia. Instrumentul le permite cercetatorilor sa vizualizeze si sa localizeze pozitia atomilor prin determinarea regiunilor cu mare densitate a electronilor, fiind folosit in analiza moleculelor de ADN.
1996 La MIT, Wolfgang Ketterle si echipa sa prezinta primul laser atomic. Acest instrument genereaza mai curand un fascicul de atomi, decat unul luminos. In viitor ar putea avea multe aplicatii, in mod deosebit in domeniul nanotehnologiilor.
2006 Cel mai greu atom din lume este creat la laboratorul Flerov din Rusia si este denumit elementul 118 sau ununoctium. Desi in clipa de fata detine recordul mondial in postura de cel mai greu atom, doar trei dintre nucleele lui au fost observate, deoarece „traiesc“ doar o fractiune de fata detine recordul mondial in postura de cel mai greu atom, doar trei dintre nucleele lui au fost observate, deoarece „traiesc“ doar o fractiune de secunda. Inapoi in atom - Zece adevaruri fascinante
1. Atomii sunt spatiu gol in proportie de 99,9%. Daca tot spatiul ne-ar fi scos din atomii corpului, am „intra la apa“, ajungand la dimensiunile unui graunte de sare.
2. Daca am aplica acelasi tratament intregii rase umane, sase miliarde de oameni ar incapea in interiorul unui singur mar.
3. Daca nucleul atomic ar avea dimensiunea unei mingi de fotbal, cel mai apropiat electron s-ar afla cam la 800 metri distanta de el. 4. Exista mai multi atomi intr-un singur pahar cu apa decat pahare cu apa in toate oceanele lumii.
5. Cei mai multi atomi s-au format la cateva minute dupa nasterea Universului.
6. Restul atomilor s-au „copt“ in interiorul stelelor care au explodat ca supernove cu miliarde de ani in urma.
7. Exista un trilion de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de atomi in Univers. Un numar cu 72 de zerouri in coada.
8. 1% din suieratul pe care il auzim cand schimbam posturile la radio este ecoul Big Bang-ului.
9. Toti atomii din Univers sunt compusi din doua tipuri de particule elementare: electroni si quarci.
10. Cercetatorii pot acum deplasa fiecare atom folosind fasciculele laser ca pe niste pensete.
Viitorul 2010.
Fascicule de atomi de carbon vor fi folosite in mod curent la tratarea cancerului.
2030. Abilitatea de a manipula atomi si molecule ii va face pe oamenii de stiinta sa creeze materiale inteligente, ale caror forme, temperaturi si proprietati electrice vor putea fi manipulate in fel si chip.
2040. Reactoarele in care atomii fuzioneaza pentru a imita procesele care au loc in Soare vor furniza omenirii energia curata: fuziunea nucleara.
2050. Racirea atomilor pana aproape de zero absolut ar putea fi calea de a construi un computer cuantic capabil sa efectueze calcule superrapide prin intermediul a diferite siretlicuri ale lumii cuanticii.
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Engleza,
9 ani în urmă