dați cel puțin două exemple de enunțuri comice din discursul rostit de Cațavencu în fața alegătorilor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Nae Catavencu este mereu pregatit sa schimbe masca. Discursurile sale pun in evidenta demagogia, inclultura, lipsa de logica. El stie sa emotioneze, sa planga, sa influenteze ascultatorii. Catavencu este un actor desavarsit: cand se urca la tribuna el isi intra in rol. Catavencu stie sa simuleze orice emotie, orice sentiment. Notiunile de tara, popor, progres, reprezinta pentru el simple lozinci in lupta electorala:
CATAVENCU (ia poza, trece cu importanta printre multtime si suie la tribuna; isi pune palaria la o parte, gusta din paharul cu apa, scoate un vraf de hartii si gazete si le asaza pe tribuna, apoi isi trage batista si-si sterge cu eleganta avocateasca fruntea. Este emotionat, tuseste si lupta ostentativ cu emotia care pare a-l birui. - Tacere completa. Cu glasul tremurat): Domnilor! Onorabili concetateni! Fratilor! (plansul il ineaca.) Iertati-ma, fratilor, daca sunt miscat, daca emotiunea ma apuca asa de tare suindu-ma la aceasta tribuna pentru a va spune si eu (plansul il ineaca mai tare.) Exprimarea lui Catavencu cuprinde numeroase contradictii, greseli demonstrand incultura, lipsa de logica: Industria romana e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire;dupa lupte seculare care au durat aproape 30 de ani; Noi aclamam munca, travaliul, care nu se face de loc in tara noastra! Scopul pentru care lupta Catavencu este ca Romania sa fie bine, si tot romanul sa prospere (sa imbogateze). Presupune ca esecul lui Catavencu este momentan, pentru ca un individ atat de bine inzestrat pentru lupta politica trebuie sa castige la primul prilej. Patriotismul lui Catavencu este de parada, este un fars patriotism, care ascunda o puternica dorinta de parvenire. Contradictia in termeni: Dupa lupte seculare, care au durat aproape 30 de ani. Truismele Un popor care nu merge inainte sta pe loc. O societate fara printipuri. Discursul lui Caţavencu exprimă caracterul său: frazele bombastice, sforăitoare, lipsite de conţinut, cuprinzând nonsensuri; personajul este comic prin discrepanţa între atitudinea patriotică şi stupiditatea frazelor; frecventele erori gramaticale arată esenţa sa (incultura);
Conchizand printr-o eroare de termeni latinesti: oneste bibere asupra carora revine. Este vorba aici de stalcirea maximei latine: honeste vivere, neminem laedere, sum cuique tribuere in traducere: sa traiesti, cinstit, sa nu pagubesti pe nimeni, sa dai fiecaruia ce e al sau. Este surprinsa in aceasta scena motivatia scopului si parerea despre ceea ce este o campanie electorala. Astfel, cu luciditatea-i caracteristica, autorul noteaza: Catavencu (cu tonul intepator): Stimabile, nu stiu pentru ce d-ta ma prigonesti de la o vreme... Ce ai cu mine? Suntem in fata alegatorilor, stimabile: or, nu incape pica; sa luptam: d-ta o sa-ti pui candidatura, o stim, eu ti-o declar ca mi-o pui pe a mea... lupta electorala! si stim ca lupta electorala este viata popoarelor... De ce te revolti contra adevarului? in contra dreptului?... Oneste bibere onorabile!... (Aprobari din partea grupului).
Explicație: