⦁ Dati exemple de 3 boli ale sistemului circulator (sange/inima/vase de sange) pe care escrieti conform schemei:
-precizarea organului afectat
-o imagine a organului afectat
-prin ce se caracterizeaza boala: inflamatii, scadera/cresterea presiunii arteriale, etc…, tratament
⦁ Alegeti din cele 3 tipuri de celulare (hematii, leucocite, trombocite) un SINGUR TIP CELULAR pe care il descrieti conform schemei:
⦁ imagini cu acel tip celular
⦁ numarul acelor celule din sange
⦁ rolul acelui tip celular in organism
⦁ la cat timp sunt inlocuite celulele vechi ale sangelui cu altele noi? (celule noi ale sangelui sunt produse de maduva rosie din oase la un anumit interval de timp)
⦁ Ce se intampla in:
a) cazul in care creste numarul respectiv de celule in organism (numarul lor este mai mare decat de obicei)
b) cazul in care scade numarul respectiv de celule in organism(numarul lor este mai mic decat de obicei)
VA ROOOOG
Răspunsuri la întrebare
Boli ale sistemului circulator
Angina pectorala
Anemia feripriva
Apoplexia
Angina pectorala afecteaza ambele sexe, dar apare foarte rar la femei inainte de varsta de 60 de ani, deoarece estrogenul le protejeaza. Dupa menopauza, efectul protector al estrogenului dispare treptat, ceea ce face ca atat angina pectorala, cat si alte afectiuni cardiace sa fie la fel de raspandite in randul femeilor in varsta ca si in cazul barbatilor.
Tipuri de anemie
cea mai des intalnita forma de anemie este cea feripriva, care apare din cauza nivelului scazut de fier din sange;
anemia megaloblastica apare din cauza nivelului scazut al altor substante precum vitamina B12 si acidul folic;
anemia mieloftizica care presupune inlocuirea celulelor normale din maduva rosie osoasa de catre celulele canceroase (leucemie). Nivelul hemoglobinei este scazut inca de la nastere dar simptomele anemiei apar tarziu in copilarie;
anemia hemolitica care se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii;
anemia aplastica in care maduva rosie osoasa este atrofiata si este afectata formarea sangelui prin deficit cantitativ pe toate trei seriile de celule sanguine rosii, albe si trombocite. Acest tip de anemie poate fi mostenit sau cauzat de otravire cu benzen ori cu diferite medicamente.
Despre apoplexie
Apoplexia este o denumire care provine din antichitate, in limba greaca insemnand o lovitura brusca, un atac. In timpuri stravechi se considera ca persoana afectata de apoplexie a fost lovita de zei. In secolul al XIX-lea, Rudolf Virchow a descris doua mari categorii de accidente vasculare, dupa cauzele acestora: apoplexia ischemica - AVC ischemic si apoplexia sanguinea - AVC hemoragic. De la finalul secolului al XIX-lea, termenul apoplexie a intrat in limbajul medical ca denumire umbrela a atacului cerebral. In medicina contemporana, accident vascular cerebral – AVC este termenul folosit cel mai frecvent.
Apoplexia sau accidentul vascular cerebral se manifesta prin reducerea sau intreruperea aportului de sange la o parte a creierului cu o durata de cateva secunde sau chiar de cateva minute. In consecinta, tesutul cerebral este afectat deoarece nu mai primeste oxigen si substante nutritive. Celulele creierului, adica celulele nervoase, se deterioreaza sau mor in cateva minute, efectele fiind vizibile fizic in parti ale corpului uman dirijate de acele celule afectate de atac.
Apoplexia afecteaza in special persoanele de peste 55 de ani, mai multe cazuri numarandu-se in randul barbatilor.