Limba română, întrebare adresată de wwwalexlatis, 9 ani în urmă

Datim va rog o definitie la subiect si un exemplu nam fost astazi la scoala si vreau sa am in caiet in plus avem maine test la romana va rog cine poate sami dea multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgiana1701
2
Subiectul definitie: Subiectul este partea principala de propozitie care arata cine savarseste actiunea, in cazul predicatului verbal, sau cui i se atribuie o calitate, in cazul predicatului nominal.

In analiza sintactica a propozitiei, identificarea subiectului se realizeaza, in general, fara prea mari dificultati. Exista totusi anumite aspecte asupra carora atragem atentia.

O prima indicatie utila pentru analiza propozitiei si cu urmari directe in sintaxa frazei se refera la legatura stransa dintre subiect si predicat. Deoarece, in  principiu, nu exista predicat fara subiect si invers, rezulta ca e bine sa se identifice, in acelasi timp, subiectul si predicatul. Legatura dintre aceste doua parti principale de propozitie se vede si din definitiile in care fiecare parte principala de propozitie se defineste prin cealalta: subiectul arata cine face actiunea predicatului verbal sau cui i se atribuie insusirea cuprinsa in predicatul nominal, iar predicatul arata ce face sau cum este subiectul.

Exemple:

1. Oamenii acestia s-au purtat vitejeste.
{Costache Negruzzi}

2. Frumoasa mi-e tara straveche.
{O. Ca zi mir}

Analizand subiectele din exemplele de mai sus, se vede ca, in primul exemplu, subiectul "oamenii" arata cine face actiunea, iar, in al doilea, subiectului "tara" i se atribuie insusirea frumoasa.

Daca se analizeaza predicatele, se constata ca, in primul exemplu, predicatul "s-au purtat" arata ce a facut subiectul iar, in al doilea, predicatul "e frumoasa" arata cum este subiectul.
Alte întrebări interesante