Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

DAU 30 DE PUNCTE!!!!!
Redacteaza o compunere de 150-200 de cuvinte in care sa demonstrezi ca poezia Plopul de Mihai Codreanu este un pastel.
Stă drept în sus; - iar sobra majestate
A ramurilor sale-n mlădiere
Vibrează calm în magica tăcere
Din visătoarea lui singurătate.

În crengi, uşor... tot mai uşor, străbate
Încetinel zefiru-n adiere...
Şi-un freamăt lin, un freamăt de mistere,
Foşneşte-n frunze-alene clătinate.

Ce simţitor e plopul meu din vale:
Când râzi, pătrunde-n ramurile sale
Un viu concert de râsete-n surdină;

Iar dacă plângi, în plop ecoul zboară...
Şi, frământat de jale, se-nfioară
Din vârf de crengi şi pân' la rădăcină.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NewSmartBrainlyRo
5
Pastelul este opera lirica, care apartine literaturi culte care exprima sentimentele eului liric in care se descrie un peisaj.

Opera Plopul face parte din creatia lui Mihai Codreanu. Titlul poeziei este sintetic alcatuit dintr-un substantiv comun simplu articulat ce sugereaza tema textului natura.

In primul rand, lirismul este subiectiv evidentiat prin marci concrete ale eului poetic: verbul la persoana a doua singular: razi. Lirismul se remarca prin ipostaza confesiva a acestuia, opera fiind conceputa ca o adresare directa. In textul dat predomina grupul nominal in detrimentul verbelor: viu concert.
Deasemnea sunt redati si indici spatio-temporali. 

In al doilea rand, limbajul este artistic, expresiv si plastic sustinut la nivelul figurilor de stil. Epitetul VIU CONCERT sugereaza sentimentele eului liric care sunt de melancolie fata de natura. Personificarea ECOUL ZBOARA sublineaza fantasticul operei care este impletit cu realitatea. Cu alte cuvinte, sunt redate si imagini artistice. Imaginea artistica FOSNESTE-N FRUNZE-ALENE CLATINATE evidentieaza ideea de neliniste a eului poetic. Exista si un tablou de natura in care se descrie plopul. 

In plus, o traiectorie a privirii celui care descrie de la ansamblul la detaliu, de sus PLOPUL MEU DIN VALE, in jos PAN LA RADACINA.

In concluzie, avand toate aceste trasaturi, textul dat are apartenenta la specia pastel si exprima viziunea despre lume si viata a lui Mihai Codreanu.

Alte întrebări interesante