Limba română, întrebare adresată de feat, 9 ani în urmă

Dau 95 de puncte la cel/cea care ma ajuta la urmatorul exercitiu!!!!!!!!!!!!!!!!
Argumentati ca fabula „Calul si Magarul" este fabula.Folositi urmatoarea definitie pentru a argumenta :

Fabula este o specie a genului epic,in versuri(mai rar in proza),in care sunt criticate trasaturi negative de caracter si defecte omenesti puse pe seama unor animale,urmarind indreptarea comportamentului uman.


Trasaturi ale fabulei
#este o creatie epica deoarece are narator,actiune si personaje
#testul fabulei este alcatuit din doua partii:
1)poveste alegorica
2)morala:-explicita(formulata de catre autor)
-implicita(desprinsa de catre autor)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de reignis
7
     Fabula este o specie a genului epic,in versuri(mai rar in proza),in care sunt criticate trasaturi negative de caracter si defecte omenesti puse pe seama unor animale,urmarind indreptarea comportamentului uman.
      Opera literara "Calul si magarul" este o fabula intrucat respecta toate particularitatile acesteia.
       In primul rand, are o structura specifica constituita din doua parti: cea narativa, care prezinta cursul intamplarilor (magarul cere ajutorul calului care refuza, iar din pricina greutatii acesta moare) si morala implicita, ce poate fi dedusa. Coordonatele spatio-temporale sunt vag precizate,oferind un caracter de generalitate intamplarilor. 
        In al doilea rand,animalele personificate prezinta o tiologie umana diferita, ca de exemplu, magarul este omul supus, loial si muncitor, pe cand calul intruchipeaza omul ipocrit, ce considera ca poate fi stapanul tuturor. Aceasta opera are un caracter educativ, fiind satirizate defecte omenesti cu scopul de a le indrepta.
       In concluzie, in ruma argumntelor prezentate mai sus, am demonstrrat ca opera literara "Calul si magarul" este o fabula.

Tot ce mai trebuie sa faci este sa dai cateva citate si sa formulezi morala. Bafta. :)

Răspuns de Utilizator anonim
6
        Fabula este o specie a genului epic,in versuri(mai rar in proza),in care sunt criticate trasaturi negative de caracter si defecte omenesti puse pe seama unor animale,urmarind indreptarea comportamentului uman..
         In opinia mea, fabula ,,Calul si Magarul'', se incadreaza in genul epic, apartine speciei literare fabula.
          In primul rand, titlul este alcatuit din doua substantive comun,simple,cu forma analitica si sens conotativ. Titlul este in strans legatura cu mesajul transmis de fabula.(exemple de un vers din text.....) Structura compozitionala este morala explicita.
Personajele apara personificate in tipuri umane. (exemple din text....)
       In al doilea rand, sunt prezentati indicii spati-o temporali (ex din text.... si rolul lor...).Modul de expunere predominant in text este dialogul.
       In conluzie, fabula ,,Calul si Magarul'' este o fabula,pentru ca este o creatie epica deoarece are narator, actiune si personajele sunt personificate in tipuri umane, este alacatuita din doua parti una din morala explicita/ implisita si poveste alegorica.
Alte întrebări interesante