Dau coroana celui care îmi răspunde!Plsss
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Sursele de poluare ale mediului ambiant se împart în două mari categorii:
1. surse de impurificare cu particule solide;
2. surse de impurificare cu gaze şi vapori.
De asemenea, sursele de poluare se împart în surse naturale şi surse artificiale (antropice):
Explicație:
Surse naturale de poluare sunt: erupţiile vulcanice, praful aeropurtat, dispersia sării marine, emisiile de compuşi organici volatili din plante, emanaţiile de gaze din sol, poluarea produsă de procese naturale de descompunere în sol a substanţelor organice, incendiile de păduri etc.
Sursele artificiale de poluare sunt reprezentate de: arderea combustibililor fosili şi nefosili în producerea de energie electrică, transporturi, industrie şi gospodării; procese industriale şi utilizarea solvenţilor, de exemplu, în industria chimică şi extractivă; agricultură; tratarea deşeurilor etc.
Masuri de prevenire si reducere a poluarii aerului
Cu totii avem obligatia sa contribuim la protejarea mediului inconjurator si de a asigura, pentru noi si pentru generatiile care vin, o calitate a aerului mai buna. Iata care sunt cateva din masurile care previn poluarea aerului:
Folosirea mijloacelor de transport in comun – folosirea mijloacelor de transport in comun reduce considerabil poluarea aerului si decongestioneaza in acelasi timp traficul; faceti un exercitiu de imaginatie – urcati cei 60 de ocupanti ai unui troleibuz sau autobuz in 60 de autoturisme. Deja veti avea o sosea plina pe o lungime de cel putin 200 m (comparativ cu cei maxim 7 metri ai unui troleibuz), un trafic aglomerat si un aer irespirabil in imediata apropiere a “alaiului motorizat”. Incercati asadar, din cand in cand, sa folositi si troleibuzul sau metroul – veti sti ca in ziua respectiva ati facut un pic mai mult pentru a proteja mediul inconjurator!
Economisirea energiei – opriti luminile si orice aparat consumator de energie atunci cand plecati de acasa sau cand nu il mai folositi. Energia electrica pare o sursa “verde” sau nepoluanta atunci cand o comparam cu benzina, de exemplu, daca vorbim de combustibili pentru autoturisme, insa uitam ca si aceasta este produsa in urma unor procese care genereaza poluare, asa cum se intampla in timpul procesului de ardere a hidrocarburilor pentru obtinerea energiei electrice.
Refolosirea si reciclarea materialelor – refolosind obiectele sau recicland, economisiti indirect si resursele necesare producerii lor dar in acelasi timp contribuiti si la o calitate mai buna a aerului prin eliminarea tuturor gazelor cu efect nociv care s-ar fi produs in urma proceselor tehnologice de fabricatie.
Utilizarea energiei verzi – energia solara, eoliana si geotermala contribuie la reducerea poluarii aerului; eliminarea pe cat posibil a arderilor de combustibili fosili pentru producerea energiei termice sau electrice duce indirect la diminuarea gazelor care rezulta in urma arderilor, contribuind astfel la pastrarea unui aer mai putin poluat.
Modernizarea instalatiilor sau inchiderea celor neperformante
Utilizarea celor mai bune tehnici disponibile in fiecare tip de industrie
Desigur, fiecare, in casa lui sau la locul de munca, pe strada sau oriunde ar fi, poate contribui cu cate putin la cresterea calitatii aerului pe care cu totii il respiram – adunate insa, toate aceste mici eforturi, pot genera modificari majore in ceea ce priveste prevenirea poluarii aerului.