Biologie, întrebare adresată de LuisaGherghel, 9 ani în urmă

DAU COROANA!!
-informatii despre maces
-unde se cultiva
-pentru ce se cultiva
VA ROG FRUMOS NU DE PE INTERNET

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Gumilita
3
Măceșul (Rosa canina) este o specie de plantă nativă în Europa, nord-vestul Africii și în vestul Asiei.Denumiri populare (regionale)
Trandafir sălbatic, rug, cacadar, rujă, răsură, mărăcine, rujiță, sipică.
Este un arbust deciduu, cu o înălțime care variază între 1 și 5 metri. Tulpina este acoperită de țepi mici, ascuțiți, sub formă de cârlig. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulițe. Florile sunt de obicei roz pal, dar există și plante cu flori albe sau roz închis. Au un diametru de 4-6 cm și sunt formate din cinci petale. Fructul, numit măceașă, are o formă elipsoidă și este roșu sau portocaliu închis.Cultivare și utilizare
Înmulțirea maceșului se poate face prin semințe, prin ramuri înrădăcinate obținute prin desparțirea tufelor existente în flora spontană sau în cultură și prin marcotaj. Pentru obținerea unei semințe apte de reproducere, se vor recolta fructele de maceș numai în stadiul de galben-portocaliu, deci la început de maturizare.
Fructul este foarte bogat în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri.Varietatea Rosa canina ‘Assisiensis’ este singura care nu are spini pe tulpină.România
Din flora spontană se poate recolta în cantități mai mari în toate județele de o parte și de alta a arcului carpatic, în zona Munților Apuseni, precum și în județele Iași, Vaslui, Galați (posibilități mai reduse fiind în județele Brăila, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Timiș, precum și în Dobrogea) în locuri poienite, margini de păduri, pajiști, margini de drumuri și căi ferate. În cultură, din păcate, nu s-a investit și există spații foarte mici cu mai mult de unul – doi măceși cultivați.
Înmulțirea maceșului se poate face prin semințe, prin ramuri înrădăcinate obținute prin desparțirea tufelor existente în flora spontană sau în cultură și prin marcotaj. Pentru obținerea unei semințe apte de reproducere, se vor recolta fructele de maceș numai în stadiul de galben-portocaliu, deci la început de maturizare.Fructul este foarte bogat în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri.Varietatea Rosa canina 'Assisiensis' este singura care nu are spini pe tulpină.

LuisaGherghel: E DE PE INTERNET?
Gumilita: dintr-o carte
LuisaGherghel: DAR O SA SE STEARGA
LuisaGherghel: oricum MULTUMESC
Răspuns de adelinadelia
3
macesul este un arbust. in popor il gasim sub denumirea de "trandafir salbatic". este o planta a carei flori sunt colorate in roz pal.
acesta se cultiva in zonele mai uscate, secetoase, precum campiile.
se cultiva pentru efectele miraculoase ale fructelor sale vindecatoare de raceli, sau alte boli ale organismului.

adelinadelia: multumesc!
LuisaGherghel: NPK
Alte întrebări interesante