Dau coroana plsssss
urgent
Realizați un referat despre deșert ( biotop, biocenoza).
Răspunsuri la întrebare
În concepția populară noțiunea de deșert echivalează cu căldură foarte mare, nisip, seceta și lipsa vegetației și faunei. Este adevărat că toare deserturile sunt uscate, dar nu în toate temperatura aerului este foarte ridicată tot timpul. În toate deserturile este frig noaptea dar în cele temperate temperaturile aerului sunt scăzute și iarnă (deserturile polare sunt reci mereu). Solurile pot fi formate predominant din nisip, pietriș sau stânci. Climă din desertuirle situate în zona rece este asemănătoare cu cea a stepelor învecinate, dar ceva mai severă. Precipitațiile sunt foarte scăzute, dar printre cauzele ariditatii se nmara, evaporarea și transpirația în cantități sporite.
Vegetația în deserturile și semideserturile temperate este foarte săracă. În zonele mai puțîn aride vegetația se constituie în special din plante ierboase, arbuști, tufișuri și din loc în loc copaci. În deserturile adevărate arbuștii și tufișurile sunt răspândite pe scară mai mare, iar solul este predominant salin. Munții înalți fac să apară condensul în masele umede de aer formându-se ploi și chiar zăpezi. Apare aici un fenomen ce constă în producerea unor zone situate după acești versanți, unde ploaia nu mai ajunge, formându-se astfel deserturile temperate.
În interiorul continentului Euro-Asia se întâlnesc deserturi și semideserturi temperate că: deșertul Karakum,
Takla Makan, Gobi, Ordos, etc.. Aceste deserturi ocupă Nordul marelui lanț muntos ce se întinde din Caucaz la Vest, prin Iran și Afganistan până în munții Hymalaya la Est. În America de Nord întâlnim deserturi și semideserturi răcoroase cum ar fi platoul Columbiei, deserturile Marelui Bazin etc. înconjurate de munții Sierra Nevada, munții Cascadelor și de mutii Stâncoși.