Limba română, întrebare adresată de mada1232, 9 ani în urmă

dau coroana :Redactează o compunere de 150-200 de cuvinte in care sa motive zi apartenenta poeziei Octombrie de George Topârceanu la genul liric

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GazaBuburuza
3
Opera lirica este creatia literara on care poetul isi exprima direct ideile si sentimentele prin intermediul figurilor de stil si al imaginilor artistice. In opinia mea, poezia Octombrie este opera lirica deoarece prezinta particularitatile sale.
Pe de o parte, poezia are la baza una din temele fundamentale ale literaturii, tema naturii. Aceasta este scoasa artistic in evidenta prin mitive literare specifice ( dai ex). Atmosfera misterioasa din luna octombrie este sugerata prin intermediul imaginilor artistice, preponderente fiind cele vizuale. Prin referirea la planul cosmic si la planul terestru eul liric reliefeaza armonia universala.
Pe de alta parte, in prezentarea trasaturilor tinutului ce l.a inspirat pe poet, eul liric foloseste ciguri de stil ce sporesc expresivitatea textului: metafore, epitete si personificari. Prin intermediul figurilor de stil se se pun in lumina sentimentele lui generate de sosirea toamnei.
De asemenea, prezenta poetului in textul liric este vizibila prin intermediul marcilor lexico gramaticale: verbele si pronymele de pers I. Prin intermediul punctelor de spuspensie se accentueaza trairile eului poetic.
In concluzie, avand in vedere arfumentele mentionate putem afirma ca piezia propusa apartine genului liric.

GazaBuburuza: Sper ca te.am ajutat
mada1232: mersi mult
GazaBuburuza: E bine?
mada1232: Da fbn
GazaBuburuza: ok
Alte întrebări interesante