Limba română, întrebare adresată de simache, 9 ani în urmă

DAU COROANA SI 27 PCTE!!!!
Analizati numeralele din textul urmator, indicand si functia lor sintactica:
" La ziua mea au venit douazeci si doi de invitati. A trebuit sa imprumutam zece scaune de la un vecin si douasprezece farfurii de la altul.Am facut impreuna cu mama saptezeci si cinci de sandvisuri si am umplut cinci platouri cu prajituri.Tata a adus cincizeci si opt de sticle de ''Pepsi" si douazeci de sticle de apa minerala. Primul prieten a sosit, a fost Andrei.Cand al cincisprezecelea a intrat in casa, noi dansam si aproape nu l-am observat"


simache: Merci ca ma ajuti
simache: ajutati, pardon
Utilizator anonim: [o099-09=-

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
17
 douazeci si doi = numeral cardinal propriu zis, compus, cu valoare substantivala, genul masculin, caz Nominativ, functie sintactica de subiect simplu

 zece = numeral cardinal propriu zis, simplu, cu voaloare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "scaune" (gen neutru, numar plural), functie sintactica de complement direct, 
cazul Acuzativ.

douasprezece = 
numeral cardinal propriu zis, compus, cu voaloare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "farfurii" (gen feminin, numar plural), functie sintactica de complement direct, cazul Acuzativ.
 
saptezeci si cinci = 
numeral cardinal propriu zis, compus, cu valoare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "sandvisuri" (gen neutru, numar plural), functie sintactica de complement direct, cazul Acuzativ.

cinci = 
numeral cardinal propriu zis, simplu, cu valoare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "platouri" (gen neutru, numar plural), functie sintactica de complement direct, cazul Acuzativ.

cincizeci si opt = 
numeral cardinal propriu zis, compus, cu valoare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "sticle" (gen feminin, numar plural), functie sintactica de complement direct, cazul Acuzativ.

douazeci = 
numeral cardinal propriu zis, compus, cu valoare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "sticle" (gen feminin, numar plural), functie sintactica de complement direct, cazul Acuzativ.

Primul = numeral ordinal, simplu, cu valoare adjectivala, acordat in gen, numar si caz cu substantivul "prieten" (gen masculin, numar singular, caz Nominativ), articulat cu articolul hotarat "l" (prin antepunere in fata substantivului determinat) 
 
al cincisprezecelea = 
numeral ordinal, compus, cu valoare substantivala, gen masculin, numar singular, functia sintactica de subiect simplu, caz Nominativ, 



simache: scuze voiam sa iti dau 5 stele dar am apasat gresit, scz
Utilizator anonim: nu-i nimic :) Multumesc :)
simache: cu placere
Utilizator anonim: DOAR CA ACOLO UNDE AM SCRIS COMPLEMENT DIRECT TREBUIE ATRIBUT ADJECTIVAL. cOMPLETUL DIRECT ESTE SUBSTANTIVUL INSOTIT DE NUMERAL
Utilizator anonim: insotit sau determinat
simache: ok. mersi
Alte întrebări interesante