Franceza, întrebare adresată de bogdanpoha, 8 ani în urmă

Dau. coroana și 30 puncte proiect cu tema acces la educație​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
5

Răspuns:

I. Problema cercetata :

M-am oprit asupra cercetarii accesului la educatie al categoriilor defavorizate si, in special, al copiilor proveniti din familiile de nationalitate rroma deoarece, in Romania, familiile rrome sunt inca dezavantajate din punct de vedere al accesului la servicii de ingrijire, educatie si protectie a copiilor de varste mici.

A educa inseamna, in limba greaca, “a scoate la lumina si a implini potentialul de invatare al copilului. Legea asigura dreptul la educatie al oricarui copil, fara educatie copilul nu poate invata deprinderile de autonomie care sa ii permita mai tarziu sa duca o viata independenta de adult.

II. Documentare

“Totodata, inspectoratele scolare vor lua masurile care se impun pentru promovarea principiilor scolii incluzive, o scoala interculturala, deschisa tuturor, cu un curriculum care reprezinta diversitatea culturala a populatiei, in care fiecare copil beneficiaza de acces egal la o educatie de calitate.”

In prezent, MEC deruleaza, in perioada mai – septembrie 2006 programul “Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate”. Scopul principal al acestuia este prevenirea si combaterea marginalizarii si a excluziunii sociale si, totodata, crearea unui mecanism pentru imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru grupurile dezavantajate.

III. Formularea ipotezelor

Daca mediul social in care se nasc, cresc si se dezvolta tinerii de etnie rroma ar fi unul favorabil (insumand, daca nu toate, macar cea mai mare parte a aspectelor aduse in discutie), atunci copiii apartinand unor categorii defavorizate (printer care si romii) ar putea beneficia de o educatie corespunzatoare si nu ar mai fi niste marginalizati

IV. Formularea obiectivelor si activitatilor necesare indeplinirii acestora

Prevenirea abandonului scolar in randul populatiei de etnie rroma, prin conceperea si punerea in aplicare a unor programe de implicare a familiilor acestora in procesul de invatamant, precumm si constientizarea de catre acestia a importantei educatiei in realizarea profesionala de mai tarziu

V. Stabilirea metodologiei de cercetare

Am conceput acest proiect de cercetare pe durata a doua saptamani (pentru inceput, dar el poate fi continuat pe o perioada mai mare de timp si aplicat unui numar mai mare de personae).

Pentru ca esantionul sa fie reprezentativ, consideram ca fiind util sa folosim metodele de cercetare atat in invatamantul primar, gimnazial, cat si cel liceal. De asemenea, poate fi aplicat si pentru invatamantul pre-scolar.

Cu scopul de a acumula cat mai multe detalii referitoare la problematica studiata, si anume accesul la educatie al categoriilor defavorizate, in special al rromilor, am folosit urmatoarele metode de invatare

VI.APRECIERI PERSONALE

Lupta impotriva tuturor formelor de discriminare este una dintre cele mai importante sarcini pe care o societate democratica trebuie sa si-o assume. Si aceasta deoarece discriminarea este o forma de manifastare de inegalitati care impiedica indivizi sau grupuri din societate sa-si exercite drepturi si libertati fundamentale si sa se bucure de aceleasi oportunitati. O societate in care exista discriminare si excludere nu poate fi considerate democratica.

Educatia reprezinta baza emanciparii individuale si are un impact major asupra dezvoltarii intregii noastre societati. De aceea, asigurarea sanselor egale la educatie de calitate pentru toti are o importanta majora.

Toate aceste probleme mai sus mentionate impiedica realizarea in intregime a drepturilor copiilor rromi din Romania. Ceea ce este important este sa putem trece peste anumite idei preconcepute si sa-i putem accepta pe acesti copii rromi ca facand parte din societatea noastra, deoarece si ei au drepturi egale in ceea ce priveste accesul la educatie.

VII CONCLUZIA-Interpretarea rezultatelor

Se vor realiza procentaje cu tinerii rromi care nu frecventeaza sau au abandonat scoala, si intentiile acestora in ceea ce priveste viitorul, implicarea familiilor in ceea ce priveste educatia si oferirea conditiilor minime necesare

Alte întrebări interesante