Limba română, întrebare adresată de Casiban, 8 ani în urmă

Dau COROANA si ma abonez ! Stabiliti ierarhia ,,personajelor" simbolice din poemul ,,Luceafărul". Ce mișcări se produc în interiorul acestei scheme ierarhice?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maria10933
2

Răspuns:

În poemul ,,Luceafărul", de Mihai Eminescu, personajele principale au o evoluție ascendentă-descendentă. Poemul este o alegorie pe tema romantica a locului geniului in lume, ceea ce inseamna ca povestea, personajele si relatiile dintre ele nu sint decit o împletire de personificari, metafore si simboluri care subliniaza idei, conceptii si atitudini iesite dintr-o meditatie asupra geniului vazut ca fiinta nefericita si solitara opus prin structura omului comun.

Pentru început, fata de împărat este prezentată, în prima parte, într-o aură superioară omului obisnuit, urmând ca la final să devină o simplă muritoare, doar Cătălina, numele ei, fiind o proiecție a numelui lui Cătălin, ,, viclean copil de casă".

Pe de altă parte, Cătălin, se transforma radical: dintr-un simplu servitor, ce ,,umplea paharele mesenilor la masă ", în iubitul fetei de împarat.

Nu în ultimul rand, pentru a atinge cunoașterea suprema și pentru a-si accepta scopul existenței sale, Luceafărul trebuie să se înalțe până la Demiurg, ca mai apoi să coboare iarăși în lumea muritorilor pentru a ,,binecuvanta" dragostea muritoare și efemeră dintre Cătălin și Cătălina.

Sper că te-am ajutat . Astept aprecierea ta cu COROANA:))


Casiban: apreciez
Casiban: coroana mi se pare ca după o zi se poate da
Casiban: acum nu ma lasa
Alte întrebări interesante