Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

DAU COROANĂ!!
Trebuie sa completez asta până mâine, dar făcând cursuri online, nu am înțeles mai nimic. Daca mă puteți ajuta la măcar câteva exerciții, nu este necesar la toate. Va mulțumesc!

A „În primavara anului 1916, ca sublocotenent proaspat, întâia data concentrat, luasem parte, cu un regiment de infanterie din capitala, la fortificarea vaii Prahovei, între Busteni si Predeal. Nistesantulete ca pentru scurgere de apa, acoperite ici si colo cu ramuri si frunzis, întarite cu pamânt ca de un lat de mâna, erau botezate de noi transee si apărau un front de vreo zece kilometri. În fata lor, câteva dreptunghiuri de retele si “gropi de lup” erau menite sa sporeascafortificatiile noastre. Toate capetele acestea de transee, risipite ici colo, supraveghind soseaua  de pe boturi de deal, nu faceau, puse cap la cap, un kilometru.”

B „Pentru mine însa aceasta concentrare era o lunga deznadejde. De multe ori seara, la popota, era destul un singur cuvânt ca sa trezeascarascoliri si sa întarâte dureri  mortite. E îngrozitoare uneori aceastaputere a unei singure propozitiuni, în timpul unei convorbiri normale, ca sa porneasca dintr-o data macinarea sufleteasca, asa cum din zecile de combinatii cu sapte litere ale unui lacat secret, una singura deschide spre interior. În asemenea împrejurari, noptile mi le petreceam în lungi insomnii, uscate si mistuitoare.”

„Eram însurat de doi ani si jumatate cu o colega de la Universitate si banuiam ca ma însala. Din cauza asta, nici nu puteam sa-mi dau examenele la vreme. Îmi petreceam timpul spionându- i prieteniile, urmarind- o, facând probleme insolubile din interpretarea unui gest, din nuanta unei rochii si din informarea laturalnica despre cine stie ce vizita la vreuna dintrematusile ei. Era o suferinta de neînchipuit, care se hranea din propria ei substanta.” DIAGONALELE UNUI TESTAMENT

 

1.Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război este un roman ……………………………….., având o naraţiune……………………………………, un narator-…………………………… şi focalizarea……………………..

Indicii subiectivităţii sunt: a) b)

3.Extrage din textul A două elemente ce conferă romanului un  caracter realist.





4.Transcrie din fragmentele B şi C patru secvenţe care exprimă zbuciumul sufletesc al personajului  şi precizează tipul de conflict prezent în roman.

1.3.

2.

4.

5.Identifică în textul C un enunţ ce se constituie înintriga romanului.

6.Rescrie din primul text 5 termeni din câmpul semantic al războiului.

7.Asociază cele trei fragmente cu câte una din cele două teme ale romanului

 A-tema…………………, B– tema……………………, C–tema………………………​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EllaOwnch
29

Buna!

1. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război este un roman realist, de dragoste, modern, psihologic, subiectiv, interbelic, social, având o naraţiune la persoana a Ia, un narator-personaj şi focalizarea externa.

Indicii subiectivităţii sunt: a) b) - semn de intrebare???

3. .Extrage din textul A două elemente ce conferă romanului un  caracter realist.

- tehnica detaliului - întreg fragmentul prezintă un adevarat element pentru a arata trasatura.

- se realizează o strânsă legătură între mediu și personaj - ,,În primavara anului 1916, ca sublocotenent proaspat, întâia data concentrat, luasem parte, cu un regiment de infanterie din capitala”.

4.Transcrie din fragmentele B şi C patru secvenţe care exprimă zbuciumul sufletesc al personajului  şi precizează tipul de conflict prezent în roman.

,,În asemenea împrejurari, noptile mi le petreceam în lungi insomnii, uscate si mistuitoare” - conflict interior

,,Eram însurat de doi ani si jumatate cu o colega de la Universitate si banuiam ca ma însala.” - conflict atat interior, cat si exterior ( trebuie urmarita actiunea romanului)

,,E îngrozitoare uneori aceasta putere a unei singure propozitiuni, în timpul unei convorbiri normale, ca sa porneasca dintr-o data macinarea sufleteasca, asa cum din zecile de combinatii cu sapte litere ale unui lacat secret, una singura deschide spre interior.” - conflcit exterior.

,,Era o suferinta de neînchipuit, care se hranea din propria ei substanta.” - conflict interior

5. ,,si banuiam ca ma însala”.

6. ,,sublocotenent”, ,,concentrat”, ,,regiment de infanterie”, ,,popota”, ,,front”, ,,transee”.

7. Sunt doua teme: iubirea și războiul.

Textul A - tema războiului,

Textul B - sunt îmbinate aceste două teme în acest fragment,

Textul C - tema iubirii.


Utilizator anonim: Mulțumesc mult!
EllaOwnch: Cu drag! Mult spor!
Alte întrebări interesante