Dau coroana
Urgent
pana la ora 11:00
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Hristos a inviat!
1. A. Definitia fenomenului de refractie
Refracţia - fenomenul de modificare a traiectoriei fasciculului de lumină atunci când traversează suprafaţa de separaţie dintre două medii transparente diferite.
2. A. Definitia indicelui de refractie al luminii reprezinta - raportul dintre viteza luminii în vid (aproximăm aer) şi viteza de propagare a luminii într-un mediu;
-relatie de calcul: n = c/ v, unde n- indicele de refracție al mediului, c-viteza luminii in vid (c = 300 000 000 m/s),v- viteza lumninii intr-un anumit mediu.
- obs.: indicele de refracţie este o mărime adimensională (nu are unitate de măsură).
2.B. Legile refractie
- raza incidentă, raza refractată și normala în punctul de incidență sunt în același plan;
-unghiul de incidență i și unghiul de refracție r, verifică relația:
sin i/sin r = n₂₁, unde
n₂₁ este o constantă a cărei valoare depinde de natura și starea celor două medii transparente și care se numește indice de refractie al mediului al doilea (în care pătrunde lumina) în raport cu mediul întâi (din care vine lumina)
3. Definitia fenomenului de refexie totală
În cazul în care lumina trece dintr-un mediu optic mai dens în unul mai puțin dens (de exemplu, din apă în aer, din sticla în aer, din sticla în apa etc.), unghiul de refracție este totdeauna mai mare decât unghiul de incidență și de aceea mărind treptat unghiul de incidență crește și unghiul de refracție, astfel ca pentru o anumită valoare a unghiului de incidență unghiul de refracție este de 90⁰.
4. A. Definitia fenomenului de refexie
Reflexia - fenomenul prin care lumina se întoarce în mediul din care a plecat (din care provine) atunci când întâlneşte o suprafaţă de separaţie între două medii diferite
4. B. Legile reflexiei
– raza incidentă, normala la suprafaţă şi raza reflectată sunt în acelaşi plan;
– unghiul de incidenţă este egal cu unghiul de reflexie. ∠ i = ∠ r
In attach ai si 2 imagini cu reflexia si refractia luminii.