Limba română, întrebare adresată de Florina177, 8 ani în urmă

Dau COROANĂ!!!Vă rog să mă ajutați!Idei principale Ivan Turbincă.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bziua310
3
In povestea aceasta este vorba despre Ivan, un rus, care dupa ce si-a facut datoria de ostas, si a ajuns la varsta pensionarii, a primit doua carboave de cheltuiala.
Dupa ce a multumit maimarilor sai acesta a plecat la drum. Pe-o carare laturalnica Dummnezeu si Sfantul Petre l-au auzit pe Ivan cantand.
Vazandu-l, Sfantul Petre s-a speriat, crezand ca e un om rau, dar Dumnezeu l-a calmat spunandu-i ca acesta e un om bun la inima si milostiv. Pentru a-i dovedi aceste calitati a lui Ivan Sfantului Petre, Dumnezeu decide sa se prefaca a fi cersetor, iar Sfantul Petre de asemenea, la alt capat al podului. Bunatatea lui Ivan se dovedise a fi adevarata, dandu-le lor cele doua carboave de cheltuiala.
Mai tarziu, cei doi l-au ajuns pe Ivan, in drumul lui, si i-au inapoiat carboavele spunandu-i ca lor nu le folosesc la nimic. Ivan afla ca unul dintre cei doi este Dumnezeu si il roaga sa ii binecuvanteze turbinca. Zis si facut, Dumnezeu ii binecuvanteaza turbinca, spunandu-i ca dupa ce se satura de umblat prin lume sa mearga la slujeasca la poarta lui.
Pe inserate, Ivan ajunge la niste curti mari, care le zarise de pe drum. Acesta intra si merge direct la boier, cerandu-i ca il lase sa doarma acolo si sa-i dea ceva de mancare. Boierul accepta si, zgarcit fiind, il trimite sa doarma in una dintre casele sale in care se zicea ca locuieste necuratul.
Acolo Ivan ii prinde rand pe rand toti dracii in turbinca sa, iar mai apoi pe Scaroschi, seful lor.
A doua zi, acesta a ars dracii in fata unei multimi, dupa care a plecat la poarta Raiului, unde s-a intalnit cu Sfantul Petru. Ivan a fost foarte curios sa afle daca in Rai sunt femei, lautari si votca, dar a aflat de la Sfantul Petru ca doar in Iad exista asemenea lucruri si a decis sa mearga acolo. Din nefericire pentru el, dracii l-au dat afara.
Ivan hotaraste sa se intoarca la Poarta Raiului unde se intalneste cu Moartea. De fiecare data cand Moartea vroia sa vorbeasca cu Dumnezeu, Ivan ii transmitea mesaje false. De exemplu: Trebuie sa mananci intr-un an copaci tineri iar in urmatorul copaci batrani.
Dumnezeu a vazut ce a facut Ivan si decide sa il pedepseasca. I-a luat turbinca si l-a trimis inapoi pe pamant, ca muritor.
Ivan decide sa isi construiasca o racla unde sa poata muri linistit. Cand Moartea vine la Ivan acesta o pacaleste si o inchide in racla si arunca racla pe o apa mare curgatoare.
Moartea, insa, se intoarce si , ca razbunare, ii spune lui Ivan ca il va lasa sa traiasca de izbeliste.

Florina177: Mersi!:))
bziua310: Cu mare plăcere!
Alte întrebări interesante