Limba română, întrebare adresată de iordachioaieariana, 8 ani în urmă

Dau coroana va rog
Scrie o mică povestire și după morala intr-o compunere a fabulei “Gura lumii” de Tudor Arghezi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
1

Fabulă- este o specie a genului epic în versuri sau proză, unde autorul folosește procedeul personificării animalelor, plantelor și lucrurilor, satirizează anumite deprinderi, moravuri și mentalități cu scopul de a le îndrepta.

Fabula „Gura Lumii” de Tudor Arghezi povestită într-un text.

Într-o zi, un unchiaș cu fiul său porni la târg. Unchiașul mergea călare pe măgar, dar fiul său îl ducea de dârlog. Pe drum întâlni trei muieri cam slobode care au înaintat insulte în adresa lor. Nu le plăcuseră faptul că bătrânul mergea călare, dar băiatul descălțat pe jos. Bătrânul nu a răspuns nimic pentru că fusese ocărât în zadar, dar descălecă și urcă băiatul pe măgar. El încet mergea prin târg pentru că era cam slăbuț și îi era greu.

Înaintând prin târg, au trecut pe lângă doi moșnegi. Ei îl înjură pe băiat și-l numi nesimțit pentru că era călare, dar tatăl său bătrânel pe jos. Băiatul se simți jenat și îndată sări de pe șa. Împreună se întrebau ce să facă mai departe dacă le va merge tot așa. Bătrânul se gândi că ar fi mai bine să se întoarcă acasă și că în zadar s-au pornit cu noaptea în cap. La târg doar cu o găină în traistă nu prea se face mare treabă, de aceea au încălecat ambii măgarul și au pornit spre casă.

La o răscruce, întâlnesc în cale un gospodar cu a sa nevastă, ei se răstesc la bătrân și băiat că nenorocesc măgarul. Strigă ca să le fie rușine că măgarul s-a încovoiat și nu poate duce doi oameni. Într-un final, bătrânul cu al său fecior s-au gândit că le-a rămas doar o opțiune, să ia ei măgarul în spinare.

Morala acestei fabule este de a nu asculta gura lumii. De faci, de nu faci, oricum ești discutat. Mereu se găsește cineva care să comenteze toate acțiunile și inacțiunile tale. Viața este frumoasă atunci când e trăită după bunul plac și nu după cum spune lumea.

Gura lumii este rea și nu trebuie luată în seamă. Noi toți suntem diferiți, și noi toți avem dreptul la propria decizie și părere.

Despre trăsăturile fabulei putem citi aici: https://brainly.ro/tema/2013016

Succes!
#SPJ1

Alte întrebări interesante