DAU COROANĂĂ!!
Rezolvă unul dintre subiectele de mai jos, alegându‑l pe cel care îți place mai mult.
a) Scrie, în 200 – 300 de cuvinte, o ramă a textului, astfel încât acesta să se integreze firesc în ea. În redactarea textului, vei avea în vedere:
să ai un conținut adecvat cerinței, integrând textul dat într‑o altă povestire;
să incluzi în ramă câte o structură textuală descriptivă, explicativă și dialogată;
să ai o exprimare clară, corectă, adecvată;
să respecți normele de ortografie și de punctuație;
să fii atent/atentă la aspectul textului, adică la așezarea în pagină și la scrisul lizibil.
b)Îmaginează‑ți că discuți cu un coleg despre semnificațiile textului Cele trei adevăruri ale canarului. Acesta afirmă: „După ce a promis că va spune trei adevăruri, canarul s‑a dovedit a fi un mincinos.“
Scrie un text de cel mult 300 de cuvinte care să reprezinte intervenția ta ca răspuns la această afirmație. În redactarea textului vei avea în vedere formularea a două argumente care să susțină un punct de vedere diferit de al colegului tău.
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
b) Eu consider că acel canar a mințit, dar a și avut
foarte mare dreptate în ceea ce a spus.
În primul rând cântarul se gândește cum să scape din mâinile și găsește o metodă destul de inteligență. Primul lucrul pe care i-l spune canarul chiar era un adevăr pe care omul nu l-a luat în serios dându-i drumul pentru a afla al doilea adevăr. Când se vede scăpat din mâinile omului, pasărea îi spune al doilea adevăr care era mai important decât primul, dar omul îl ignoră și pe acesta. După ce s-a văzut în siguranță și-a văzut că omul nu ține cont de starurile sale îl minte că în măruntaiele sale se află două giuvaiere de preț, iar omul neținând cont de staruri cade la pământ și își mușcă degetul până la sânge.
În al doilea rând pasărea a mințit doar în legătură cu ultimul adevăr nu și cu celelalte. Așadar pasărea nu este o mincinoasă, ci are mare dreptate și-a procedat corect dându-i omului o învățătură pe care o va ține minte.
Sper că te-am ajutat!