Limba română, întrebare adresată de lucyaneya, 9 ani în urmă

Dau coronita **
am nevoie de :
a) rezumatul textului in max.10 randuri
fa legatura intre cele aflate in text si titlul "povestea fericirii "
c) continua povestea cu inca 15 randuri
-------------
"Într-o colibă, la malul mării, trăia bătrânul Cadâr. Era un bătrân de treabă, dar veşnic amărât. Şi cum să nu fie, dacă baba îi murise şi nu-i lăsase

urmaşi? Cadâr era tot mai gârbov şi, pe seară, când se a-şeza cu picioarele încrucişate sub el, nu avea pe nimeni să-l ajute să se scoale, sprijinindu-l de subsuori. Greu îi venea lui Cadâr să se ridice de jos, şi trist îşi fu-ma luleaua, privind jocul valurilor.
„Vai, vai, bătrâneţea e ca un scaiete! Îşi spunea adese. Oriunde ai apuca-o, te-nţeapă şi doare…”
Într-o noapte se dezlănţui o furtună. Marea mugea ca o cireadă de bivoli şi vântul şuiera fără încetare. Fulgerele se repezeau bezmetice. În coliba lui, Cadâr asculta vuietul furtunii şi se gîndea: ” Dacă ies în zori, am să găsesc pe ţărm lem-ne şi peşti zvârliţi pe nisip. O să fie bine! ”
Dar nu găsi pe ţărm decât un stâlp de piatră. Înfăşurat în ierburi de mare, stâlpul părea împodobit cu haine de mătase.
„Mare noroc, spuse Cadâr. Lemnele le arzi, peştii îi mănânci, dar cu piatra asta ce faci? Pentru o casă n-ajunge, pentru greutăţi de năvod e prea mare…”
Dar Cadâr era un bătrân cu nărav, şi năravul lui era dorinţa de-a afla toate cele."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristi230
0
a) Era o data un batran care nu avea nici sotie, nici copii.
El era singur si ne-putincios.Cand se punea pe pat nu mai putea sa se ridice.El tot credea ca îi va veni vremea de a pleca de pe lumea aceasta.
Într-o zi o furtuna a inceput.Bietul om credea ca dupa furtuna va gasi ceva lemne,dar nu a gasit nici un lemn, in schimb a zarit un stalp de piatra.Acest om nu stia la ce sa-l foloseasca.
Dar acest om era foarte inventiv si va gasi la ce sa il fofoseasca.
b) nush
Alte întrebări interesante