Matematică, întrebare adresată de melicatalina10, 9 ani în urmă

DAU CORONITA CELUI CE RASPUNDE PRIMU'!!!!`

1. Fie triunghiul isoscel ABC, [AB] ≡ [AC] si semidreapta [AD bisectoarea unghiului ∡BAC, D ∈ (BC). Daca E este simetricul lui A fata de D,aratati ca ABEC este romb.

2. Perimetrul unui romb este egal cu 50 cm,iar lungimea diagonalei mici este egala cu 12,5 cm. Determinati masurile unghiurilor rombului.

3. In triunghiul ABC, [BD bisectoarea unghiului ∡ABC, D ∈ (AC), se duce AM ⊥ BD, M ∈ (BD), AM intersectat BC = {N}. Prin punctul N se duce o paralela la latura AB care intersecteaza bisectoarea [BD in P. Aratati ca ABNP este romb.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Candysin
9
1. Triunghiul ABC este isoscel, [AB] = [AC]. Intr-un triunghi isoscel bisectoarea este inaltime, mediana si mediatoare => [AD] este perpendiculara pe [BC]. Daca E este simetricul lui a fata de D atunci [AD]=[ED]. Prin urmare avem un paralelogram cu 2 laturi consecutive congruente (definitia rombului) => ABEC este romb. Alta interpretare: daca intr-un paralelogram diagonalele sunt perpendiculare atunci paralellogramul este romb


Candysin: 2. Perimetrul unui romb este 4 * latura ( rombul are 4 laturi egale) => latura = 50/4 = 12.5. Avand in vedere ca avem diagonala tot de 12,5 inseamna ca rombul este format din 2 triungiuri echilaterale. Triunghiul echilateral are unghiuri de 60grade. Deci avem 2 unghiuri de 60 grade si 2 unghiuri de 120 grade ( cele care formeaza diagonala de 12,5)
Candysin: 3. Aici trebuie sa faci corect desenul si o sa iti iasa un paralelogram ABNP si o sa observi ca punctul P este in prelungirea bisectoarei [BD]. Bisectoarea unghiului ABC. Prin urmare conform teoremei, daca intr-un paralelogram o diagonala este bisectoarea unui unghi, atunci paralelogramul este romb
Alte întrebări interesante