Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

DAU CORONITA SI 22 PUNCTE !!!!!!!!!!!!!111
Eseu participarea Romaniei la al doilea Razboi Mondial.

Am nevoie de 2 eseuri dar daca nu puteti face doua e bun si unu. :) Multumesc !!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de istoricu22
3
Odata cu ingenuncherea Europei la picioarele lui Hitler,in toamna anului 1940 prin Dictatul de la Viena,Romania pierde in favoarea Ungariei hortiste Nordul Transilvaniei.Urmau patru ani de deportari a evreilor in masa si distrugerea economiei autohtone a regiunii.Fusese a doua lovitura cand in primavara acelui an URSS daduse un ultimatum iar Romania a acceptat conditile impuse(ocuparea Basarabiei si a Bucovinei de Nord) iar Bulgaria ocupa Cadrilaterul .Tot in acest an regele Mihai abdica si generalul Antonescu preia puterea.Nicolae Iorga este asasinat in comuna Strejnic.La 22 iunie Antonescu ordona inaintarea si trecerea Prutului iar dupa un an de batalii armata romana se afla la Stalingrad.Dupa campania din 1943 armata romana se retrage lasand in urma 600.000 de soldati romani.La 23 august are loc o lovitura de stat prin care Antonescu este inlaturat de la putere de catre regele Mihai si Romania intoarce armele impotriva vechilor aliati.Antonescu va fi predat comunistilor si executat in 1946.Dupa razboi Romania va mai primi doar Transilvania de Nord,restul teritorilor ramanand sub URSS(Basarabia si N Bucovinei) si sub Bulgaria(Cadrilaterul).Dupa acordul anglo-sovietic din 9 oct. Romania intra sub sfera sovietica(in 1947 se infiinteaza Republica Populara Romana).
Răspuns de Utilizator anonim
2
Romania nu dorea sa se implice militar in al doilea razboi mondial dar a fost nevoita datorita noilor imprejurari aparute dupa venirea lui hitler la putere si cresterea tendintelor revansarde ale ungurilor, bulgarilor si sovierticilor. Inconjurata de dusmani puternici, Carol al 2 lea al Romaniei a considerat ca e mai bine sa cedeze acele teritorii romanesti pentru a salva poporul roman de la distrugere.  Ulterior, el va fi obligat de catre maresaluluIon Antonescu  sa ABDICE in favoarea fiului sau Mihai I. 
Noua conducere a Romaniei se va alia cu germanii si vor trece Prutul pentru a alibera teritoriile ocupate de rusi. Dupa eliberarea Basarabiei, armata romana va ajunge pana la Stalingrad si fluviul Don si Caucaz dar slaba pregatire militara si greselile strategice facute de germani vor duce la apropierea liniei frontului estic de granitele romanesti in anul 1944. Antonescu vazand aceste esecuri militare, va incepe sa duca tratative secrete cu Natiunile Unite la Ankara (Turcia) si Stockholm  (Suedia) pentru a se alatura lor la momentul oportun (unii istorici sustin ca Antonescu vroia sa treaca de partea aliatilor la data de 28 august 1944). Reprezentantii partidelor istorice din Romania aliate cu conducerea partidului comunist din Romania si regele Mihai (care nu suporta atitudinea autoritara al lui Ion Antonescu) il vor aresta pe maresal la 23 august 1944 si vor intoarce armele impotriva germanilor. 
In urma actului de la 23 august durata razboiului a fost scurtata cu aproximativ 6 luni in opinia unor corespondenti de presa straini. In scurt timp, armata romana alaturi de cea sovietica vor lansa o mare ofensiva care va grabi caderea Germaniei la 9 mai 1945. Totusi, in anumite zone restranse fortele germane vor continua sa se apere pana in data de 12 mai 1945 (de exemplu in zona muntilor Tatra din Cehia).
Congresul de pace de la Paris a recunoscut pe nedrept trecerea Basarabiei si nordului Bucovinei la sovietici si plata de catre Romania a numeroase despagubiri catre rusi, dar in schimb se va accepta revenirea la Romania a nord vestului Transilvaniei ocupat de unguri. Cadrilaterul va ramane in continuare la bulgari. In noua situatie geo politica in Romania se va instala cu forta noul regim comunist care va provoca initial uriase pierderi de populatie (asasinate, impuscari, incarcelari, deplasari de populatie) in dorinta de a impune ¨egalitatea dintre oameni¨ asa cum prevedea cartile de baza ale comunismului.

Utilizator anonim: ms
Alte întrebări interesante