Limba română, întrebare adresată de madamcaraman, 9 ani în urmă

Dau coronita!!Va rog!!! Am nevoi de rezumatul operei Conul Leonida Fata cu Reactiunea.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pixfarapasta
17
   Intr-o casa de mahala din Bucuresti, intr-o seara, conul Leonia si coana Efemita stateau de vorba la masa.Lampa de gaz de pe masa lumina camera modesta in care se aflau cele doua paturi, scaunele din jurul mesei si soba cu usa deschisa cu focul arzand in ea. Conul Leonida ii povestea coanei despre cum au trait el si prima lui nevasta evenimentele din februarie 1866, cand a fost dat jos de pe tron domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Afland din ziarul ,,Aurora democratica'' despre eveniment, s-au pregatit si au plecat la revolutie, in centrul orasului. Acolo erau multe persoane cu steaguri, mult zgomot si muzica. Toata revoluia durase trei saptamani. Efemita era curioasa si uimita in acelasi timp si continua sa-i puna intrebari conului Leonida. Acesta ii raspundea fericit si mandru la toate dintre ele. Dupa un timp, cei doi hotarara sa se culce, pentru ca era trecut de miezul noptii.Inainte de a dormi, cei doi mai schimbara cateva vorbe. Conul Leonida o intreba pe coana daca a chemat servitoarea sa vina sa faca focul dimineata, duoa care ii explica de ce lumea voia republica; nu mai aveau de platit biruri si fiecare cetatean primea o suma de bani pe luna, egala cu a celorlalti, si in sfarsit, se face moratoriu pentr ca nimeni sa nu mai aiba dreptul de a-si plati datoriile.Efemita intreba de ce nu se face mai repede republica, iar conul Leonida ii spuse ca de vina sunt reactionarii, care nu voiau aceasta schimbare.
   Dupa ce un ceas din apropiere arata ora unu noaptea, incepura sa se auda din ce in ce mai tare focuri de arma si tipete. Coana Efemita se ridica din pat, merse la usa si la fereastra, dar cum nu mai auzi nimic, se puse la loc in pat si adormi crezand ca visase. Imediat inca, auzi iar focuri de arma si chiote, Se ridica iar din  pat, aprinse lampa, se uita sub paturi si in dulap dupa care stinse lampa si se culca a treia oara. Dar, imediat se auzira iarasu alte arme, asa ca il striga pe con, se indrepta spre patul lui, dar se impiedica de un scaun si cazu pe pat, trezindu-l. Efemita ii spuse ca afara era o batalie cu multe arme si ca azi oamenii care tipau. Afara nu se mai auzea nimic, asa ca el ii spuse ca e ordin de la politie sa nu traga nimeni cu arma in oras, si ca probabil visase totul. Si se culcara la loc.Dar nu apucara sa se culce bine ca se auzira iarasi focuri de arme. De aceasta data, se ridicara amandoi, speriati. Coana Efemita, fericita ca a avut dreptate, il intreba ironic pe conul Leonida daca doar visau.Uitandu-se in ziar, gasira un articol care spunea ca "reactiunea" sta la panda, si ca natiunea sa fie treaza. Ultima idee il enerva pe con si il facu sa regrete ca dormeau. Apoi incepura sa se teama ca reactionarii vor intra peste ei, fiindca toata lumea il stia pe con ca fiind republican.
   Asa ca se hotarara sa mearga amandoi la rudele Efemitei, la Ploiesti, unde conul Leonida avea de asemenea prieteni care erau si ei republicani si unde s-ar fi simtit mai in siguranta. Dar pe cand strangeau lucrurile si baricadau usa cu mobila, auzira batai in usa. Stinsera lampa si tacura. Bataile se repetara. In timp ce se hotarau cum sa iasa din locuinta, o auzita pe Safta, servitoarea, cum vorbea la usa.Batu si mai tare si le striga sa deschida, ca sa faca focul. Dadura mobila la o parte si o lasara sa intre in camera.
   Aceasta le spuse ca zgomotul venea de la chefiliii care sarbatorira lasata secului, iar prinse ei era si Ipingescu. Fiind beat, el trase cu pistolul. asa cum era obiceiul la acea sarbatoare. Auzind asta, coana Efemita ii spuse conului, in gluma, ca parca nu era voie sa se traga cu arme in oras, dar el raspunse imediat ca a tras chiar politia.
   Asa a stat conul Leonida fata in fata cu reactiunea.

Alte întrebări interesante