DAU O COROANĂ pentru cea mai buna explicatie! Explicaţi cat puteţi de bine transformalile pentru multipli si submultipli metrului daca nu sti ceva întreaba - ma in comentari
Multumesc anticipat
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:aproximativ 5,6
Explicație pas cu pas:
E foarte simplu,deși în momentul când le înveți pentru prima dată par foarte dificile.îți vei da seama pe parcursul timpului,cu cât vei crește,că există lucruri mult mai complicate decât transformările.Când vei fi prin clasa a şaptea,transformările îți vor părea floare la ureche și vei vrea să te întorci în timp,deși nu vei putea.În fine,să trec direct la subiect.
Trebuie să știi că există unități de măsură de bază și fiecare unitate de măsură ajută la ceva.De exemplu metrul este o unitate principală de măsură și el determină lungimea (bineînțeles submultiplii și multiplii lui tot determină lungimea).
Unitățile de măsură de bază sunt: metrul-care determină lungimea litrul-care determină capacitatea unui vas kilogramul-care determină greutatea
Fiecare dintre aceste unități de măsură au multiplii și submultiplii.Multiplii sunt unități de măsură,care determină același lucru (adică multiplii metrului,spre exemplu,sunt unitățile de măsură care determină MĂRIMEA și sunt mai MARI decât metrul,multiplii litrului sunt unitățile de măsură care determină capacitatea metrul-care determină lungimea litrul-care determină capacitatea unui vas kilogramul-care determină greutatea
Fiecare dintre aceste unități de măsură au multiplii și submultiplii. Multiplii sunt unitățile de măsură mai MARI decât unitatea de măsură de bază. Submultiplii sunt unitățile de măsură mai MICI decât unitatea de măsură de bază. După cum spuneam,fiecare unitate de măsură de bază are atât multiplii,cât și submultiplii.
Exemplu: METRUL-Multiplii metrului sunt: DECAMETRUL, HECTOMETRUL și KILOMETRUL,iar submultiplii metrului sunt:DECIMETRUL,CENTIMETRUL și MILIMETRUL.
Acum să trecem la transformări.Cu cât coborâm pe scară tot ÎNMULȚIM și cu cât urcăm ÎMPĂRȚIM.TREBUIÉ SĂ ȘTIM ȘI ORDINEA PE SCARĂ!
EXEMPLU: a) 1 m = ? dm
1 m = 1x10 dm
1m = 10 dm
b) 1 m = ? cm
1m = 1x100 cm
1m = 100 cm
c) 1 m = ? mm
1 m = 1x1000 mm
1 m = 1000 mm
d) 1 m = ? dam
1 m =1:10 dam
1 m = 0,1 dam
e) 1 m = ? hm
1 m = 1:100 hm
1m = 0,01 hm
f) 1 m = ? km
1 m = 1:1000 km
1 m = 0,001 km
Probabil nu ai învățat încă numerele cu virgulă așa că,gândești așa: dacă atunci când înmulțim,cu 10,la numărul înmulțit,atunci când împărțim 1 cu 10,adăugăm zeroul în față,iar apoi punem virgula. lar la celelalte transformări ( de la kg la m.de la g la dl..) procedăm în următorul fel: a) 6 kg = ?
Mai întâi transformăm kg în g (ca să ne fie mai ușor): 6 kg = 6 g x 1000 (punem o mie,deoarece trecem coborâm trei trepte) Apoi,din grame transformăm în litri,știm că 1 litru care determină capacitatea unui vaseste egal cu un gram care determină greutatea,dar niciodată să nu scrii 1g = 1 L.Eu îți spun doar ca să îți fie mai simplu când transformi. 6 kg = 6000 g 6000g= 6000I