Geografie, întrebare adresată de fdgxcc, 9 ani în urmă

dc lacul caspic este numit marea caspica?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gritcancristian
20
Uite cateva informatii pe care le-am gasit:
Marea Caspica este, de fapt, cel mai mare lac din lumeFără să comunice direct cu oceanul planetar, Marea Caspica este impropriu spus o mare. Se numeşte mare datoriă întinderii sale, de peste 370.000 de kilometri pătraţi (prin comparaţie,Marea Neagra se întinde pe 420.000 de kilometri pătraţi).
Marea Caspica delimitează graniţa dintre Europa şi Asia şi este, de fapt, un lac. De la sud la nord, lacul caspic se întinde pe circa 1.000 de kilometri, iar în lăţimă măsoară maxim 435 de km. Adâncimea maximă este de circa 1.000 metri. Salinitatea apei ajunge la peste 10 la mie concentraţie.
Cel mai mare râu care se varsă în Marea Caspică este fluviul Volga, cu un aport însemnat de apă, care la vărsare formează cea mai mare deltă din Europa, dar nu la fel de bine conservată din punct de vedere ecologic ca Delta Dunarii. 5 ţări sunt riverane Mării Caspice: Rusia, Turkmenistan, Kazakhstan, Iran şi Azerbaijan. Înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, la mare aveau ieşire doar URSS şi Iran. Mai mult, capitala Azerbaidjanului, Baku, este un oraş-port la Marea Caspică.Marea Caspică este brăzdată de mai bine de 50 de insule şi numeroase golfuri. Cel mai mare golf este Kara-Bogaz-Gol, care a fost, până la o lucrare hidrotehnică de îndiguire, un lac.Numeroase specii de plante şi peşti există în Marea Caspică, din care cele mai importante specii sunt crapul, plătica, scrumbia, bibanul şi ştiuca, care trăiesc atât la vărsarea râurilor în mare, cât şi în mare. Nici sturionii din Delta Volgai nu sunt de neglijat. Ca o curiozitate animală, în Marea Caspică trăieşte o specie de focă denumită sugestiv foca caspică.Dar de departe cea mai mare importanţă a Mării Caspice este din punct de vedere geostrategic şi economic. Situată la graniţa Europei cu Asia, Marea Caspică deţine a treia rezervă de ţiţei a lumii, cu un potenţial de câteva sute de miliarde de barili. Deasemenea, rezervele de gaz se găsesc în cantităţi importante. Rusia, Azerbaidjan şi Kazahstan au căzut de acord în 2003 să împartă între ele, în mod egal, 64% din mare, în vreme ce Iranul şi Turkmenistanul au acuzat această împărţire.Marea Caspică este o mare poluată, ca urmare a extragerii petrolului în zonă. În plus, încălzirea globală a dus la restrângerea arealului ocupat de apă.

gritcancristian: eu as zice ca e numita mare din cauza intinderii mari
gritcancristian: ti-am fost de ajutor?
Răspuns de cana1
53
Lacul Caspic este numit si Marea Caspica pentru ca are o dimensiune foarte mare si este lipsit de scurgere.

Alte întrebări interesante