de ales un proverb și de scris un eseu cu termeni 1.tema proverbului 2.situatia care a adus la formarea proverbului 3.exemple din viata sau literatura când s-a confirmat veridicitatea proverbului 4.mesajul proverbului
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
cateva idei..mai dezvolti tu..
Proverbele sunt, probabil, cele mai cunoscute forme de manifestare a înțelepciunii populare. Ele exprimă adevăruri general umane observate într-o anume împrejurare, dar cu o capacitate de repetabilitate, ceea ce le conferă caracter de exemplu sau pildă.
''Dupa fapta si rasplata'' e un proverb vechi ce dateaza din cele mai vechi timpuri si dainuie ca pilda si-n zilele noastre.
Semnificatia proverbului e destul clara.Daca faci fapte bune esti rasplatit tot prin fapte bune, iar in caz contrar trebuie sa raspunzi pentru ele.
In primul rand faptele bune ne innobileaza si rasplata poate fi divina sau umana.Sa-ti ajuti aproapele atunci cand e in suferinta,sa daruiesti fara sa primesti nimic in schimb sunt fapte care te onoreaza.
In schimb sa furi,sa ignori normele vietii,te coboara in dispretul societatii.
Ele ne reprezinta ca persoane,iar rasplata e un singur cuvant,''multumesc'',mai presus de orice cuvinte.
Proverbul"dupa fapta si rasplata", de asemenea ne duce la gandul ca toti suntem egali, ca toti avem responsabilitati in viata, ca toti suntem obligati sa ne asumam consecintele faptlor noastre.
In concluzie, proverbul "Dupa fapta si rasplata", nu face decat sa ne atraga atentia asupra actiunilor noastre din viata de zi cu zi, ca toti suntem egali si ca toti platim sau suntem rasplatiti in functie de cum ne traim viata si ne raportam la ceilalti.
Explicație: