Limba română, întrebare adresată de panouskova, 9 ani în urmă

De caracterizat un text argumentativ caci ,,o ramai,, e o poezie lirica.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Maybal
9
Consider că opera "o ramai" de Mihai Eminescu este opera lirica întrucât are toate particularitățile specifice acestui tip de text.
În primul rând, poezia "O ramai" de Mihai Eminescu aparține genului liric , deoarece autorul își exprimă în mod direct gândurile ,sentimentele prin intermediul eului liric. Prezenta eului liric este dovedită prin mărci gramaticale precum pronume de pers 1: eu ,m- si verbe de pers 1:te văd,speram,m-as întoarce. Autorul vorbește în principal despre "disperarea" pe care o are fata de : copilărie, deoarece îi este dor de ea si de pădure; in sfârșitul poeziei isi pune întrebarea :" unde ești copilărie cu pădurea ta cu tot?".
În al doilea rând textul este liric deoarece limbajul este expresiv si sugestiv , generator de imagini artistice.
Titlul "O ramai..." Este formata nivel morfologic dintr-un verb si o interjecție ce anticipează conținutul textului transmițând un sentiment de dor ,dorul copilărie , iar punctele de suspensie absența unor vorbe nespuse cu o puternică nota afectivă , dar și o pauză adjectiv-meditativa.
Textul emoționează nu doar prin limbaj ,ci și prin muzicalitatea să, data de elementele de prozodie : rima (încrucișată) ,măsură versurilor de 7-8 silabe si ritmul(trohaic).
Modul de expunere predominat în text este descrierea si monologul interior(liric).
În concluzie ,poezia "O ramai.." de Mihai Eminescu are toate particularitățile specifice operei lirice.
Alte întrebări interesante