de cate feluri esti memoria?detaliati
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Memoria are trei funcţii: codifică informaţia, o stochează şi apoi o recuperează, într-un mod automat sau voluntar. De fapt, nu există o singură memorie, ci cinci memorii diferite, care interacţionează constant, dar care pot fi evaluate separat de specialişti prin teste specifice.
Memoria de lucru este memoria momentului, pe termen scurt, care permite, de exemplu, să-ţi aminteşti fraza pe care de-abia ai citit-o. Ea este situată în cortexul prefrontal. Celelalte patru funcţionează pe termen mai lung.
Memoria semantică (situată în neocortex), spre exemplu, este aceea a cunoştinţelor dobândite, învăţate, memoria episodică (situată în hipocamp) este cea unde se stochează amintirile personale, experienţele trăite de-a lungul vieţii, localizate în spaţiu şi timp.
Memoria procedurală (situată în cerebel), formată inconştient, este memoria corpului, a gesturilor. De exemplu, memoria procedurală ne ajută să învăţăm să mergem pe bicicletă. Iar memoria implicită (situată în toate cortex, în toate zonele implicate) este ca un portbagaj şi ajută creierul să gestioneze rapid informaţiile deja întâlnite sau stocate.
„Aceste cinci sisteme ale memoriei nu îmbătrânesc în acelaşi mod. Performanţa memorie de lucru scade, dar înaintarea în vârstă afectează cel mai mult memoria episodică. Memoria semantică şi cea implicită sunt imune la înaintarea în vârstă. Iar în ceea ce priveşte memoria procedurală, competenţele dobândite se păstrează, dar informaţiile învăţate recent sunt relativ sărace“, explică profesorul Michel Isingrini, psiholog în cadrul Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa.