Matematică, întrebare adresată de myopinion2312, 8 ani în urmă

De ce (1) merge in (2) dar nu direct in (3)? Prima dată vad (2). Când vad (1) îl transform în (3). Ce este (2)? Acest lucru nu este în programul nostru școlar.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andyilye
1

Explicație pas cu pas:

a ridica un număr la pătrat înseamnă să îl înmulțești cu el însuși: a² = a×a

(2) înseamnă (12-x)² = (12-x)•(12-x)

evident, după ce se învață formulele de calcul prescurtat, se folosește (3)

dar...

ecuația (1) are altă rezolvare:

 {(5x)}^{2} = (12 - x)^{2}

sunt 2 metode

25{x}^{2} = 144 - 24x + x^{2}

24{x}^{2} + 24x - 144 = 0

{x}^{2} + x - 6 = 0

(x + 3)(x - 2) = 0

\implies x_{1} = -3; \ x_{2} = 2

sau:

5x =  |12 - x|

5x =  - (12 - x) \iff 4x = - 12 \\ \implies x = - 3 \\

5x = 12 - x \iff 6x = 12 \\ \implies x = 2 \\

Alte întrebări interesante