Istorie, întrebare adresată de ira1, 9 ani în urmă

de ce a foat creata sfanta alianta?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de codrucity
1
În mod formal, Sfânta Alianța ar fi trebuit să asigure implicarea valorilor și dragostei creștine și a păcii în viața politică europeană, dar, în practică, Klemens Wenzel von Metternich a transformat-o într-un bastion al conservatorismului împotriva revoluțiilor. Cei trei împărați ale țărilor implicate au folosit acest tratat pentru a împiedica răspândirea ideilor revoluționare, în special ale celor ale Revoluției franceze. Alianța era îndreptată împotriva democrației și secularismului. Cu excepția Regatului Unit, Imperiului Otoman și a Sfântului Scaun, toate națiunile europene s-au alăturat Sfintei Alianțe. Se poate spune că Sfânta Alianță a fost, cel puțin din punctul de vedere al celor de azi, prima organizație internațională pentru apărarea securității și păcii din Europa, deși era legată de modele politice retrograde. Sfânta Alianță este asociată, de obicei, cu Cvadrupla Alianță și cu Cvintupla Alianță, (care au inclus, pe lângă Rusia, Austria și Prusia, și Regatul Unit și, din 1818, Franța), organizații care au urmărit susținerea aranjamentelor de pace stabilite la Congresul de la Viena. Sfânta Alianță a încercat să se amestece și în politica Americii Latine, dar acțiunile sale au fost stopate de opoziția Regatului Unit și de poziția politică a președintelui american James Monroe.Se consideră, de obicei, că Sfânta Alianță a încetat să existe odată cu decesul împăratului Alexandru I (1825)
Răspuns de manuelasandru
1
Sfanta Alianta a fost formata din Marile Puteri(Anglia,Rusia,Austria si Prusia) in anul 1815.Aceasta Alianta va dura pana in anul 1848,cu primele revolutii.
Cancelarul austriei,Klemens Metternich a fost omul de baza al acestei aliante,politico-militara.Scopul acesteia a fost ajutorul reciproc impotriva miscarilor revolutionare,nationale,care incercau sa inlature regimul politic impus.
Regimul politic impus a fost imperiul,adica monarhia absolutista,teritoriile fiind reorganizate in functie de interesela Marilor Puteri.

Alte întrebări interesante