Informatică, întrebare adresată de unread, 8 ani în urmă

De ce a fost nevoie de o evolutie a sistemelor de calcul si a sistemelor de operare? Formulati cateva idei.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de fatacuochialbastri77
7

sistem de operare!

{ Un sistem de operare, prescurtat SO (engleză operating system, prescurtat OS), este un ansamblu de programe care are rolul de a gestiona și de a facilita utilizatorului accesul la resursele sistemului de calcul. Metaforic, se poate spune că un sistem de operare joacă rol de dirijor, orchestrând doleanțele utilizatorilor prin atibuirea de partituri adecvate către diversele resurse ale calculatorului și veghind la interpretarea armonizată a respectivelor partituri, astfel încât scopurile pentru care s-a apelat la calculator să fie atinse. Pentru aceasta, nucleul sistemului de operare este primul program încărcat în memoria calculatorului si rămâne activ pe toată durata funcționării acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o stație de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigație rutieră, un e-book reader sau unele aparate de uz casnic, precum și playerele multimedia. Sistemul de operare joacă și rolul de gazdă pentru aplicațiile care rulează pe echipamentul (hardwareul) respectiv.

Până în anii ‘50, se dezvoltă prima generație de calculatoare, având la bază tehnologia tuburilor vidate. O inovație majoră este introducerea cartelelor perforate, ca modalitate de stocare a informației. În această perioadă nu existau limbaje de programare iar echipamentele electronice nu aveau sisteme de operare, fiind capabile să ruleze doar un singur program, utilizatorul fiind responsabil pentru interacțiunea directă cu hardware-ul.

Dezvoltatorul ideii de sistem de operare care să sintetizeze operațiile unui computer, și rularea simultană a mai multor funcții ale unui program, a fost Alan Turing, a cărui Turing machine este considerat precursorul tuturor computerelor. }

sistem de calcul

Un calculator este un sistem de calcul al cărui rol este de a procesa date şi de a efectua calcule foarte complexe la viteze de lucru ce depăşesc cu mult posibilităţile creierului uman. Procesările de date se realizează prin intermediul unor seturi de instrucţiuni denumite programe.

Sistemul de calcul reprezintă ansamblu

componentelor fizice (hardware), al

componentelor logice (software) şi al

personalului care se ocupă cu proiectarea,

programarea, operarea şi întreţinerea sistemului,

acţionând în interdependenţă în scopul

prelucrării informaţiilor.

Sistemele de calcul, în forma generală

calculatoarele, se împart în trei categorii: -

calculatoare numerice; - calculatoare analogice; -

calculatoare hibride

Alte întrebări interesante