Fizică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 10 ani în urmă

De ce apa marii se  raceste mai lent de cit solul?


Marynella: pentru ca apa are o caldura specifica mai mare ca a solului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
 Circuitul apei pe Terra        Apa are o mobilitate mult mai mare decat litosfera, dar mai mica decat atmosfera. Aceasta mobilitate consta atat in transformari fizice sau chiar chimice (trece in stare de vapori sau de gheata si invers, se combina cu alte elemente si devine o solutie ), dar mai ales se deplaseaza cu usurinta in baza unor legi fizice.        La nivel planetar, hidrosfera reprezinta un sistem functional, in care patrunde energie solara sau/si terestra. Aceasta energie determina o miscare continua a apei, formand anumite circuite, cu caracter regulat sau periodic.       S-a incetatenit formularea circuitului apei in natura. La modul cel mai general, aceasta consta in evaporarea apei de la suprafata oceanelor si a continentelor, ridicarea ei i atmosfera, precipitarea sub forma de ploaie sau zapada si reintoarcerea ei in ocean, fie in mod direct, fie prin intermediul apelor curgatoare sau pin ghetari.       Exista un circuit mare (sau lung) si altele mici. Acestea se refera la situatia cand ploua direct pe ocean sau cand apa se evapora de pe continent si se intoarce, prin ploaie, tot pe continent.De subliniat este si faptul ca oceanele as si alte circuite, de suprafata sau de adanc, si faptul ca o parte din apa se blocheaza in ghetari.

bcz: NU! Apa marii se raceste mai lent (dar se si incalzeste mai lent!) deoarece apa are caldura specifica mai mare decat solul si pentru a se raci la fel ca aceste are nevoie de un timp mai indelungat pentru a ceda caldura. La fel si la incalzire.
Răspuns de gicaa
2


sau pe mai scur

apa se raceste mai lent deaoarece soarele apune mai tarziu si vantul nu prea adie usor .Apa poate sa se raceasca mai lent si sa nu fie vant , ca apa se raceste dupa vremea ei


asta e lunga
Temperatura soluluiCunoasterea temperaturii si a regimului termic al solului are o deosebita importanta practica in diverse domenii ale activitatii economice: agriculture, constructii, canalizare, transmisiuni, cai de comunicatie rutiere, hidroamelioratii etc. Temperatura suprafetei active a solului reprezinta un factor genetic principal al macroproceselor atmosferice15, dar si in formareatopoclimatului si microclimatului, in functie de caracteristicile locale topografice si orografice.Ea este sursa principals de incalzire a aerului in timpul zilei, care genereaza procesele convective, ce pot determina vara fenomenul de cumulizare1 si aversele de ploaie, dar si de racire noaptea, cu posibilitatea de aparitie a ingheturilor radiative.Cunoasterea distribu i iei spatio-temporale a temperaturii solului este foarte importanta in ntelegerea proprietatilor fizico-chimice si biologice, care se produc la nivelul sistemului radicular al plantelor, care pot crea un micromediu favorabil sau advers cresterii si dezvoltarii lor. Toate procesele de vegetatie ale plantelor incepand de la semanat si germinare, pana la maturitate si recoltare se desfasoara normal numai intre anumite limite termice, specifice fiecarei plante si faze fenologice17 (Berbecel si colab. 1970). Intensitatea proceselor biochimice de transformare a substantelor organice, dizolvarea si precipitarea diferitelor saruri minerale, absorbtia prin intermediul radacinilor, activitatea microorganismelor, proliferarea daunatorilor si bolilor diferitelor specii vegetale spontane sau cultivate depind de temperatura si regimul termic al solului (Gloyne si Lomas, 1988). In acelasi timp, starea fizica a aerului din stratul microclimatic de deasupra solului este influentata de proprietatile termice, gradul si modul de incalzire al acestuia.
Alte întrebări interesante