Istorie, întrebare adresată de claudia150, 8 ani în urmă

De ce Ceaușescu a refuzat reînoirea ,,clauzei națiunii cele mai favorate"?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de todicaelena64
2

Răspuns:

In 1988, clauza natiunii celei mai favorizate acordata de SUA Romaniei din 1975 in baza amendamentului Jackson-Vanick, era compromisa din cauza politicii regimului comunist de ingradire a emigrarilor din Romania si a incalcarii tot mai fatise a drepturilor omului. Inainte ca Statele Unite ale Americii sa faca publica hotararea de a nu mai acorda Romaniei clauza, Nicolae Ceausescu a anuntat Washingtonul cu vanitatea-i cunoscuta ca renunta la acest avantaj. Atitudinea sa in aceasta imprejurare ilustreaza cum nu se poate mai bine un proverb german:Hochmut kommt vor dem Fall ("Aroganta precede caderea").

Hotararea lui Ceausescu de a renunta la clauza a lipsit desigur Washingtonul de un mijloc de presiune asupra politicii interne a dictatorului roman, insa, din acel moment "relatiile speciale" cu SUA au fost definitiv curmate, iar izolarea regimului sau a devenit tot mai vizibila.

Publicam mai jos fragmente din Stenograma sedintei Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. din ziua de 25 februarie 1988, in care este afirmata hotararea conducerii de la Bucuresti de a renunta la Clauza natiunii celei mai favorizate si de a pune aceasta pe seama unor "cercuri ostile", care se foloseau de reinnoirea ei, pentru a denigra Romania.

Explicație:

Sper că te am ajutat...

Alte întrebări interesante