Religie, întrebare adresată de leftervero, 8 ani în urmă

De ce crestenizmul este important?​


albatran: salut, 5 puncte??
puiatimotei22: da
albatran: ce mult pt o tema asa serioasa!!
puiatimotei22: Da...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisapuia7
3

Răspuns:

Explicație:

Deoarece Mantuitorul nostru Isus Hristos a coborat din cer si a murit pentreu pacatele noastre la cruce .

De aceea este important crestinismul!

Sper sa te ajute!


puiatimotei22: Da, sa te ajute omule sa nu ajungi in fundu iadului...
albatran: iad , cu I mare
albatran: Iad
albatran: este absolut adevart ..singurul sofism de aici este ca acest Adevar este proclamat doar de catre crestinism; Islamul il considera pe Iisus penultimul Profet , inaintea Adevaratului Profet Mohamed (vezi 'marturisirea de de credinta" a Islamului) iar iudaismul nu ii recunoaste lui Iisus nici o calitate divina (ma chiar mai rau, nu intram in amanunte) , ei asteptand in continuare pe un alt Mesia;
albatran: la crestini se aplica argumentul circular "Biblia este cuvantul lui Dumnezeu; iar cine este Dumnezeu ni se arata in Biblie"///foate asemanator cu mahomedanismul unde Arghanghelul gavril i-a dicta lui mahomed" Adevarul" despre Allah
Răspuns de albatran
9

Răspuns:

Pentru ca este religia majoritara pe glob, deci influenta ei sociala ,  culturala , si chiar financiara este foarte mare; istoric a avut un rol complex, atat pozitiv cat si negativ.

Explicație:

De asemenea, isoric a dus la numeroase realizari, cum ar fi civilizatia europeana ( Domul din Koln, catedral Note Dame din Paris, Domul din Milano)  dar si neimpliniri, cum ar fi impunerea acestuia cu forta pe alte continente, cu afectarea culturii si religiilor popoarelor aborigene: Australia, Africa, Americi.

Crestinismului i se pot imp.uta razboaiele religioase cu Islamul( Cruciadele), torturile Inchizitiei, blocarea timp de 500-1000 de ani ( Evul Mediu Intunecat) a stiintei ( "E pur si muove"), abuzurile Papalitatii .Crestinismul s-a ramificat in multe denominatii ( catolici si ortodocsi initial apoi catolici si protestanti) care au dus si la Razboaie intre acestea  ( Reprimarea catarilor,  Noaptea Sfantului Bartolomeu) .Inclusiv pe teritoriul tarilor Romanesti, unde bisericile ortodoxe au fost daramate cu tunul de Armata Austro ungara (generalul Bukow) sau vandalizate  de "oameni de bine", ca Voronet-ul.

De la aparitia sa, Crestinismul a fost pe rand asuprit (vezi crestinii dati la lei de catre romani)  si asupritor, ( Vezi filmul 'Agora", linsarea matematicienei Hypatia de catre hoardele crestine in Alexandria elenistica, avand binecuvantarea episcopului  Kiril al Alexandrei, ulterior sanctificat)  dupa cum a fost religie tolerata, interzisa sau impusa/dominanta.Cel mai recent istoric crestinismul sufera in prezent in zonele cu islamisti radicali (fostul stat Isis, Nigeria, Afganistan, Asia de sud Est).In istoria recenta crestinismul a suferit in timpul perioadei bolsevice si staliniste, indeosebi in Rusia, Ucraina, Basarabia, toate in fosta URSS (vezi 'Arhipelagul Gulag- A Soljenitin) Romania ( vezi "Memorialul Durerii" Lucia Hossu Login si experimentul Pitesti) .

Este important de asemenea pt ca este una dintre cele 3 mari religii monoteiste si a doua in ordine cronologica a aparitiei: iudaism, crestinism, Islam/mahomedanism.

In prezent se incearca reunificarea (de sus in jos)  a crestinismului. Aceste eforturi au slabe sanse de succes, oamenii informati , depasind contextul local si momentul istoric, realizand tot mai mult ca a fost vorba de interese de Putere pamanteasca si manipu.lare a maselor, nu de un 'dat" divin.

Sau, daca poate fi detectata, "scanteia" Divina  nu este prezenta mai mult sau mai putin comparativ cu alte religii.

Crestinismul are si in prezent un rol educativ moral, dar ii este tot mai greu sa se opuna propagandei progresiste (identificate de fundamentalisti ca fiind a 'Celui Rau') ce tinde sa reformeze dogmele fundamentale. Cum ar fi cele privitoare al obiceiurile din Sodoma, de exemplu.

Trebuie mentionat totusi despre crestinism ca este una din putinele religii contemporane , de mare acoperire, care considera ca fondatoarea  ei este chiar  o manifestare a Divinitii  Supreme.

Alte întrebări interesante