Chimie, întrebare adresată de biancaadinab, 8 ani în urmă

De ce depind punctele de fierbere și de topire? La unele sunt mai mari, la unele sunt mai mici, dar nu știu de ce, de ce depind.


biancaadinab: nu
roberteladrianpb6zy7: la ce substante...???

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alurony
1

Mai trimit încă o parte

Anexe:

Alurony: Mai am o poza cu o explicație la obiect însă nu ma lasa sa o trimit
Alurony: N-am cum sa îți trimit a doua parte.Cred ca te-am aburit și mai tare și nu mai înțelegi nimic.E simplu. Punctul de f/t depinde de “particularitatea” substanței respective, adică mai precis de: -forțele intermoleculare
-masa moleculara(in cazul substanțelor moleculare, odata cu creșterea masei creste și pct de f/t)
Alurony: și tot felul de aspecte, cum ar fi : presiune ( in cazul punctului de f presiunea are valoarea standard de o atm)
Și acum te mai poți interesa in mod specific :
- in cazul compusilor ionici: pct de topire sunt foarte ridicate, datorită atracției electrostatice foarte puternice dintre ioni
- in cazul compusilor moleculari, pct de f/t sunt...(mai mici)
Alurony: Sper ca ai intels. Nu exista o formulare specifica de răspuns, o definiție anume
Sunt lucruri pe care trebuie sa le deduci
azealiaadina: Intr-adevar, masa moleculara este unul dintre factorii care influenteaza punctele de fierbere si de topire (insa nu tot timpul), de altfel si fortele electrostatice cat si tipurile de legaturi, efectele electromere si grupa functionala din cadrul substantei.
azealiaadina: De exemplu cicloalcanii au pf si pt mai ridicate decat n-alcanii iar masa moleculara le este mai scazuta iar aici intervine efectul electromer, atomii de C ai moleculei fiind legati circular, le da o stabilitate mai mare. Cam aceeasi poveste ca si la benzen.
azealiaadina: Comparand alcanii cu alchenele, alchenele au pf si pt de topire mai mici datorita legaturii pi, le face mai reactive. Creste densitatea de electroni pentru un moment in acea zona.
Alte întrebări interesante