Limba română, întrebare adresată de ROBERT1818, 8 ani în urmă

de ce enigma Otiliei roman realist( in 15 rânduri demonstrație de ce ii)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ale562382
3

Răspuns:

Opera literara Enigma Otiliei de G.Calinescu este un roman realist cu elemente moderniste, apartinand prozei interbelice.De asemenea este roman balzacian , social si citadin.

Enigma Otiliei este un roman prin amploarea actiunii, desfasurata pe mai multe planuri, cu conflict complex , la care participa numeroase personaje. Este un roman realist prin: tema , structura, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor, dar depaseste modelul realismului clasic, prin spiritul critic si polemic, prin elemente ale modernitatii.

Proza realist-obiectiva se realizeaza prin naratiunea la persoana a III-a (cu focalizare zero). Viziunea „dindarat” presupune un narator obiectiv, detasat. Naratorul omniscient stie mai mult decat personajele sale si , omniprezent , controleaza evolutia lor ca un regizor universal.

Prin tema, romanul este balzacian si citadin. Prin faptul ca romanul prezinta povestea unei familii si istoria a unei mosteniri , romanul este realist-balzacian prin motivul mostenirii si al paternitatii.

Explicație:

Titlul initial, Parintii Otiliei, reflecta ideea balzaciana a paternitatii pentru c fiecare dintre personaje determina cumva soarta orfanei Otilia , ca niste „parinti”.

Romanul , alcatuit din 20 de capitole , este construit pe mai multe planuri narative, care urmaresc destinul unor personaje: destinul Otiliei,al lui Felix , al membrilor clanului Tulea , al lui Stanica. Un plan urmareste lupta dusa de clanul Tulea pentru obtinerea mosternirii lui Costache Giurgiuveanu si inlaturarea Otiliei Marculescu. Al doilea plan prezinta destinul tanarului Felix Sima care, ramas orfan, vine la Bucuresti pentru a studia medicina, locuieste la tutorele lui si traieste iubirea adolescentina pentru Otilia. Autorul acorda interes si planurilor secundare , pentru sustinerea imaginilor ample a societatii citadine.

Alte întrebări interesante