De ce evolutia lumii vii propusa de Jean-Baptiste Lamarck s-a dovedit a fi gresita?
Răspunsuri la întrebare
Din mai multe motive, remarcabila la vremea ei, teoria "transmutatiei "speciilor a fost gresita. Reluand teorii chiar din antichitate, genialul intemeietor al termenului de biologie, considera ca unele aptitudini ale unui animal, dezvoltate la un stimul din mediu se transmit genetic urmasilor, in asa fel incat intr-o perioada scurta de timp dintr-o specie apare o alta specie. La vremea respectiva nu se stia nimic despre genetica, despre ADN sau gene, iar Gregor Mendel avea sa isi publice lucrarile la peste 35 de ani de la moartea lui Lamark. (1866).
In realitate, factorii de mediu pot actiona doar asupra unor factori de depresie sau represie genica, nu genetica ( adica pot determina intrarea in actiune sau inhibarea unor gene existente, nu le determina aparitia....(Sa spunem ca eu locuiesc la Ecuator si ma mut in Groenlanda si --stupoare ! - rezist la frig mai bine decat eschimosii...Asta datorita existentei in genele mele a posibilitatii de adaptare, dar nu am avut de ce sa o folosesc si nu am stiut-o, iar copiii mei nu vor deveni eschimosi decat ca mod de viata -Exemplul este exagerat, dar justificat)
Acum stim ca evolutia se realizeaza pe baza unor mutatii genetice viabile, ceea ce se face lent in timp, si aleator. Deoarece genomul este foarte "conservator", majoritatea mutatiilor fiind nocive, letale sau cu potential de degenerare, e nevoie de multe generatii, foarte multe, ca un numar de mutatii viabile sa se acumuleze si sa determine o noua specie.