Geografie, întrebare adresată de samareanustefan, 9 ani în urmă

De ce există sare doar in Subcarpati??​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de baiatulaladulce
1

Zona salifera din tara noastra este uriasa. Ea se intinde pe o fasie lata de kilometri, care incepe pe malul drept al Oltului, la Ocnele Mari, si cuprinde toata partea subcarpatica a Munteniei si Moldovei cu saline in exploatare sau inchise la Doftana, Slanic Prahova, Targu Ocna, Cacica in Bucovina. In Transilvania, masivele de sare cuprind salinele de la Praid, Ocna Dejului, Ocnele Romane (azi parasite), Turda, Ocna Muresului si Ocna Sibiului, de asemenea parasita.

In Maramures se afla cele mai vechi saline exploatate pe teritoriul nostru, iar in alte locuri cantitati mari de sare stau neexploatate, prin lacurile sarate: la Techirghiol, lacul Ocnele Mari, Amara, Telega, Sovata.

Sarea din tara noastra a fost totdeauna de calitatea exceptionala. Pentru puritatea sa, era foarte cautata in trecut, este si astazi. Comertul cu sare a fosat candva in Romania cam ce este astazi comertul cu petrol, desi cerea multa manopera. Nu conta: manopera o depuneau ocnasii.

Deficitara in Africa si in sudul Asiei, sarea constiuie o bogatie nu numai a Romaniei, ci a multor tari din Europa. Cea mai veche dintre toate exploatarile europene se afla la Wieliczka, in Polonia.

Cu placere:)

Alte întrebări interesante