Chimie, întrebare adresată de MariahAccola, 8 ani în urmă

De ce fluorul , pentru a forma molecula diatomică F 2, pune în comun un electron,iar azotul pentru a forma tot o moleculă diatomică N 2 pune în comun 3 electroni?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pokju8888
5
Tendinta fiecarui atom este de asi  forma pe ultimul strat configuratie stabila de dublet sau octet.

Fluorul are pe ultimul strat 7 e. El pune in comun un electron cu un alt atom de  fluor .Intre ei se va forma  un dublet de electroni care va apartine in mod egal celor 2 atomi de fluor. Astfel fiecare aatom si-a format configuratie stabila de octet pe ultimul strat.
    :     :
 :  F. . F:           F2




La fel se explica si la  azot .

Un atom de azot pune in comun 3 e cu un alt atom de azot.
       .  . 
  :  N: : N :         
    :     :

puia68: la N nu este corecta modelarea
Răspuns de santamioarap47ldq
3
F fluorul este un nemetal, halogen din grupa a VII-a A, are pe ultimul strat 7 e- ,pentru a ajunge la structura stabila de 8 -octet pe ultimul strat are nevoie de 1 e-, fiecare atom de F pune in comun 1e-,in total vor fi pusi in comun 2 electroni,avem molecula  covalenta nepolara, simpla, covalenta F =1 , covalenta este data de numarul de electroni pusi in comun   de fiecare atom.

N2  este formata din 2 atomi de azot N, N  este un nemetal din grupa a III-a A, are pe ultimul strat 5 e-, iar pentru a ajunge la structura de  octet  8 e- ,mai are nevoie de 3 e-,astfel fiecare atom de N pune in comun 3e-, in  total vor fii pusi in comun 6e-,N2  formata este o moleculara covalenta,nepolara,tripla , 
coventa N= 3,, se formeza legatura tripla  pentru ca sunt pusi in comun 6e-
 o legatura simpla inseamna 2e- pusi in comun,4e- legatura dubla si 6e- -legatura tripla .
Alte întrebări interesante