Fizică, întrebare adresată de Alingica, 9 ani în urmă

de ce la munte legumele trebui fierte mai mult timp

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
Da, e o problema de fizica. Pai uite de ce: cu totii stim ca temperatura de fierbere a apei este de 100gradeC. Dar nu multi stim ca aceasta temperatura este valabila doar la nivelul marii, adica la 0m altitudine. Cu cat urcam mai sus, cu atat apa fierbe la o temperatura mai mica, si invers. E logic. La munte presiunea e mai mica, deci apa fierbe mai repede. De exemplu instalatiile de racire la masini sau alte utilaje sunt sub presiune, pentru ca apa sa nu fiarba la 100gradeC, ci sa fiarba la 200 sau chiar mai mult. Daca ar fierbe, atunci ar exploda furtunele. 

Alingica: mersi dar tot nu inteleg
legislatie: ferbe mai repede doar apa, nu si legumele!!
Răspuns de legislatie
4
Se ia un vas se pune apa in el, se aprinde focul dedesubt si se pune in apa un morcov si un cartof, alte cateva chestii si dupa ce fierbe avem o supa... 
Dar ce se intampla, de fapt? 

   Focul incalzeste apa, care acumuleaza caldura si  creste temperatura. 
  Cand ajunge la 100 de grade Celsius - IN CONDITII NORMALE  presiune = 1 atmosfera - apa incepe sa fiarba, adica se incepe sa se transforme in vapori si pleaca din vas impreuna cu o parte din caldura generata de flacara. Temperatura apei ramane constanta, 100 de grade, si in tot acest timp, de la flacara, prin intermediul apei, se transmite o anumita cantitate de caldura catre legumele respective. 
Acea cantitate de caldura determina ruperea unor legaturi chimice intre compusii constituenti ai legumelor si le face corespunzatoare consumului. ( incearca sa mananci un pastarnac crud si unul fiert, si vei sesiza diferenta) 
Dupa un timp, in care s-a transmis cantitatea de caldura necesara, consideram operatiunea incheiata, legumele au fost preparate prin fierbere.  

La munte, datorita presiunii scazute, presiunea de vapori la suprafata apei este mai mica. In consecinta, apa fierbe la temperatura mai joasa ( pe Everest, apa fierbe la 69 de grade Celsius ). Rezulta  ca apa dispare din vas (impreuna cu caldura generata de foc ) inainte de a transmite legumelor respective cantitatea de caldura necesara pentru a le face bune de mancat.
     Solutia simpla este de a completa cu apa mai des si de a creste timpul de fierbere.
     Solutia moderna este de a le fierbe in oala sub presiune, pentru a maximiza transferul de energie de la flacara la legume. ( in oala sub presiune apa nu fierbe, deci nu se pierde caldura prin evaporarea ei)


Alte întrebări interesante